Foto: ANP

Premier Mark Rutte Foto: ANP

DEN HAAG – De moord op politicus Helmin Wiels op zondag 5 mei op Curaçao heeft de Nederlandse regering geschokt. “Veel is nog onduidelijk, maar niets kan een dergelijke laffe daad rechtvaardigen”, zei minister-president Mark Rutte maandag tegen het ANP.

“Curaçao verliest met Helmin Wiels een gedreven politicus. Een man die vocht voor zijn idealen, stond voor zijn zaak en bovenal hart had voor zijn land Curaçao.”

In een telefoongesprek met premier Daniel Hodge van Curaçao heeft Rutte de deelneming van de Nederlandse bevolking overgebracht. Hij wenst de kinderen van Wiels, die in Nederland wonen, en de bevolking van Curaçao ‘veel sterkte in deze tijd van verdriet en rouw’.

Plasterk: Wiels vocht voor idealen
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties typeerde Wiels als een man met een groot hart voor zijn land Curaçao. “Ik ben diep geschokt door de moord op Helmin Wiels. Curaçao verliest met Helmin Wiels een gedreven politicus, en iemand van uitzonderlijk kaliber. Hij stond voor zijn overtuiging dat de politiek het leven voor de gewone mensen op Curaçao beter moest maken en streed tegen corruptie en misdaad.”

“Ook persoonlijk heb ik hem de afgelopen maanden leren kennen als een man die vocht voor zijn idealen, stond voor zijn overtuiging dat de politiek het leven voor de gewone mensen op Curaçao beter moest maken, streed tegen corruptie en misdaad, en een groot hart had voor zijn land Curaçao.  Mijn gedachten zijn bij zijn geestverwanten en partijgenoten, maar vooral bij zijn naasten, familie en vrienden. Helmin Wiels was vader van twee kinderen, waar hij met zeer veel trots over sprak. Wij leven met hen en de andere familieleden mee.”

Afschuw
Ook enkele parlementariërs hebben hun medeleven getoond met de nabestaanden van Wiels. Wassila Hachchi en Jeroen Recourt  reageerden op Twitter met afschuw op de moord. Ook Alexander Pechtold reageert geschokt.