Premier Mike Eman condoleert de nabestaanden van Helmin Wiels. Naast hem minister Arthur Dowers van Justitie en Onderwijs.

Premier Mike Eman condoleert de nabestaanden van Helmin Wiels. Naast hem minister Arthur Dowers van Justitie en Onderwijs.

ORANJESTAD — Autoriteiten op Aruba blijven in contact met die van Curaçao voor wat betreft een mogelijke vlucht van betrokkenen bij de moord op Helmin Wiels naar het eiland. Dit gaf gaf premier Mike Eman te kennen tijdens een met spoed ingelaste persconferentie vanavond. De premier sprak zijn medeleven uit naar de familie van Helmin Wiels en de bevolking van Curaçao.

In aanwezigheid van Justitie-minister Arthur Dowers verklaarde Eman dat hij onder meer al overleg heeft gehad met premier Hodge, het Korps Politie Aruba (KPA) en de veiligheidsdienst. Hij zegt dat zowel politie als kustwacht paraat staan voor het geval dat degene of degenen die Helmin Wiels vanmiddag op Curaçao hebben omgebracht naar Aruba zouden uitwijken. “Curaçao heeft naast ons ook andere buurlanden. De daders hebben dus verschillende vluchtopties,  maar we houden rekening met dat ze eventueel deze kant op zouden kunnen gaan”, aldus de premier.

Instabiele regio
Het toeval wil dat Nederlandse ambassadeurs uit de regio op Aruba zijn voor overleg. Ook bij hen kwam het nieuws van de moord op Wiels hard aan en bracht het herinneringen terug aan de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, aldus de premier, die benadrukte dat de moord op Wiels ‘het hele Koninkrijk heeft geschokt’. “De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Laten we hopen dat het niet zo is dat hij om zijn mening werd omgebracht.”

Conferentie niet in gevaar
Morgen start ook de conferentie van Europe Meets Americas, waar bedrijven uit zowel de EU als Zuid-America aan mee  zullen doen. Doel van de Arubaanse regering met dit evenement is om het eiland te profileren als vestigingsplaats voor deze bedrijven, om zo uiteindelijk een knooppunt te kunnen worden voor handel tussen beide continenten. Op de vraag of de moord op Wiels, maar ook de huidige politieke situatie in buurland Venezuela niet duiden op een instabiele regio en mogelijk negatief zouden uitpakken voor deze doelstelling van de regering, zegt premier Eman dat Aruba nog altijd een plek is waar men vrij en veilig kan bewegen. “Dat is een zegening waarvan je pas beseft hoe groot het is, op het moment dat je het kwijtraakt”, aldus Eman.

Warme banden met oppositie
Ook de oppositie reageerde geschokt op de dood van Helmin Wiels. MEP-leider Evelyn Wever-Croes hoorde het nieuws terwijl ze nog campagne aan het voeren was in Noord. “Het duurde best lang voordat ik helemaal doorhad wat er was gebeurd. Helmin Wiels was een bondgenoot van onze partij en een vriend. Ik hoop dat de zaak snel wordt opgelost en ook dat Aruba zoiets dergelijks wordt bespaard.”  De partijleider bevestigde dat Wiels groot fan was van haar oom Betico Croes, die in 1986 overleed. “Hij heeft mij meerdere keren verteld dat Betico zijn idool was en dat hij door hem was geïnspireerd om Curaçaoenaars ervan bewust te maken dat ook zij op eigen benen kunnen staan.”

Door: Ariën Rasmijn