Regeringsgebouw Sint Maarten

Regeringsgebouw Sint Maarten

PHILIPSBURG – Het tweede kabinet Wescot-Williams is dit weekeinde gevallen. Leroy de Weever, parlementslid voor de Democratische Partij, heeft dit bevestigd. De Weever heeft zijn ontslag aangeboden als vice-voorzitter van het parlement en als lid van het presidium.

De gevallen regering steunde op een meerderheid van 10 zetels in het 15 zetels tellende parlement, bestaande uit de National Alliance (5 zetels), de Democratische Partij (2) en drie onafhankelijke parlementariërs. De Weever wilde geen nadere mededelingen doen over de politieke ontwikkelingen en verwees naar de partijleiding. Die is echter tot op dit moment onbereikbaar.

Motief onbekend 
Behalve de Democratische Partij heeft ook het onafhankelijke parlementslid Romain Laville zijn steun aan de regering ingetrokken. Hierdoor heeft het kabinet nog steun van zeven parlementariërs, te weinig voor een meerderheid. Het is nog niet bekend waarom de DP en Laville hun steun hebben ingetrokken.

Niet de eerste keer
Het eerste kabinet Wescot-Williams viel vorig jaar tijdens de zogeheten ‘Calypso-coup’. In de nacht van 28 op 29 april maakte Laville in de Festival Village bekend dat hij was opgestapt als fractieleider van de UP en als onafhankelijk parlementslid verder zou gaan. Samen met de onafhankelijke parlementariërs Frans Richardson en Patrick Illidge trok hij zijn steun voor de regering in. Nu, iets meer dan een jaar later, behoort Laville opnieuw tot de politici die hun steun aan de regering intrekken.

Door: Hilbert Haar