Premier Mike Eman en Ministerraadsecretaris Nicole Hoevertsz leggen een krans neer bij het Oorlogsmonument in Oranjestad

Premier Mike Eman en Ministerraadsecretaris Nicole Hoevertsz leggen een krans neer bij het Oorlogsmonument in Oranjestad

ORANJESTAD – Tijdens de jaarlijkse ceremonie van de Dodenherdenking op Aruba, stond premier Mike Eman kort stil bij de Arubaanse verzetsheld Boy Ecury.

“We herdenking niet alleen een Wereldoorlog, maar ook het verzet. Een fundamentele strijd om moraliteit, om rechten, democratie en menselijke waardigheid”, aldus Eman. In aanwezigheid van EU-transportcommissaris Laurens Jan Brinkhorst en een aantal Nederlandse ambassadeurs die op het eiland zijn voor overleg verklaarde Eman dat Ecury en anderen voor het grootste goed van de mensheid hun levens hadden opgeofferd. “Voor de vrijheid van anderen. Vandaag zijn zij ook in onze gedachten.” De premier maakte ook van de gelegenheid gebruik om de marinierskazerne te bedanken voor haar aanwezigheid en haar werkzaamheden naast andere instanties bij de bescherming van de landsgrenzen.

Elk jaar leggen de de Gouverneur, de regering, het parlement, de Koninklijke Marine en de Vertegenwoordiging van Nederland in Oranjestad kransen neer bij het oorlogsmonument naast de kruising van de Adriaan Laclé Boulevard en de L.G. Smith Boulevard. Net als in Nederland worden dan twee minuten stilte in acht genomen om doden te herdenken van de Tweede Wereldoorlog en alle andere conflicten. Zeer belangrijk is daarbij ook de aanwezigheid van de nog levende Schutters, de eerste militie die Aruba heeft gekend en die ook op het eiland heeft gediend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van de Schutters die elk jaar weer komen zijn slechts nog drie in leven.

 

Door: Ariën Rasmijn