De krans foto: OCAN

Kranslegging foto: OCAN

LOENEN – De eerste kranslegging speciaal voor gesneuvelde (ex-)rijksgenoten op de Erebegraafplaats in Loenen vond vandaag plaats. Dat laat het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) weten. OCAN, Surinaams Inspraak Orgaan (SIO), platform voor Molukkers (BUAT) en 4/5 Meicomité Amsterdam Zuidoost legden namens de Antilliaanse/Arubaanse, Surinaamse, Molukse en Indische rijksgenoten een krans.

Namens OCAN waren Glenn Helberg en de Curaçaose sergeant-majoor Elvis Manuel aanwezig. Job Cohen was aangetrokken als hoofdspreker.

52 Curaçaose slachtoffers die erkend zijn door stichting Oorlogsgraven (OGS) kwamen volgens OCAN om in verschillende delen van de wereld, zoals Edgar Alvares Corea in Auschwitz, Petrus Anastasia in Osaka (Japan), Jan Frederik Haayen in de Zuid-Chinese Zee, George Maduro in Dachau, Arturo Elizabeth in Palembang en Gabriel Manuela in de Atlantische oceaan. Charles Debrot was nog maar net twintig jaar toen hij sneuvelde bij Loosduinen.

Register
In het slachtofferregister van OGS zijn zeven Arubaanse gesneuvelden te vinden, onder wie Elias Laclé, Jacob Rasmijn en Boy Ecury. Op 16 februari 1942 kwamen onder meer de Sabanen James Cornet, John Dembrooke en de Statiaan William Rosaria om het leven bij een beschieting van een Duitse U-boot op de Britse Lago tanker s.s. Pedernales. Twee minuten later werd het vuur geopend op een andere tanker, waarbij vijf Bonairianen het leven lieten, onder meer Luis Emerenciana, Juan Domingo Goeloe en Alberto Pieter, alsmede vier Sabanen en één Curaçaoënaar. Zij allen kregen een zeemansgraf. Diezelfde dag worden nog twee tankers beschoten door Duitse U-boten, waarbij onder meer drie Sabanen, één Statiaan en vijf Bonairianen, onder wie Oliveiro Martijn, John Dunlock en James Clarence van Putten.

Sint Maarten
In het slachtofferregister van OGS staan twee Sint-Maartenaren vermeld: Esau Laveist (1942) en George Richardson (1944). Beide kregen een zeemansgraf in de Caribische zee.

Door: Leoni Leidel-Schenk