Emers

foto: Jamila Baaziz

TILBURG – Mariëta Emers richtte ruim zes jaar de Stichting Caribische Senioren Tilburg op. Door activiteiten voor deze groep te organiseren wil ze Caribische ouderen in Nederland empoweren.

Interview met Mariëta Emers (bijdrage: Jamila Baaziz)

Omdat sommige Antillianen moeilijk toegeven dat ouder worden met problemen gepaard gaat, wil Emers alle thema’s die met ouder worden te maken hebben bespreekbaar maken: “Men ontkent het heel lang en wil er niet over praten. Want zolang je er niet over praat, bestaat het niet. Als mensen eerder aan de bel trekken, zouden ze misschien nog fitter zijn. Dan waren ze misschien niet zo snel achteruit gegaan.” Zo organiseerde ze onlangs een trainingsdag waar ouderen leren hun geheugen fit te houden.

Zelf merkt Emers ook dat ze een dagje ouder wordt. “Vroeger had ik vaak meerdere vergaderingen op een dag en dat ging prima. Nu ben ik veel trager geworden en kom ik langzamer de deur uit. Ik moet ook wat meer rust nemen. Na een drukke dag vol afspraken plan ik nu een dagje niks. Lekker op de bank met mijn benen omhoog. Dat moet je accepteren.” Ze hoopt dat haar werk in de toekomst wordt overgenomen door anderen. “Ik zou nog veel meer kunnen en willen doen, maar ik heb hulp nodig. Samen kun je meer bereiken.”

door: Jamila Baaziz