foto: Jamila Baaziz

foto: Jamila Baaziz

LEIDEN – “We moeten nu bewijzen dat Aruba het potentieel heeft om snel uit te groeien tot ‘gateway’ naar Latijns-Amerika, of dat dit zich langzaam zal ontwikkelen.” De Arubaanse minister-president Mike Eman hoopt dat de conferentie Europe meets the Americas het land snel een nieuwe economische pijler oplevert: Aruba als strategisch gelegen kenniseconomie.

Aanwezigen reageren op lezing premier Eman (bijdrage: Jamila Baaziz)

Ongeveer tachtig geïnteresseerden schuiven op 29 april in een Leidse collegezaal aan om Eman’s visie over de toekomstplannen voor Aruba te horen. De premier heeft er alle vertrouwen in dat zijn land een belangrijke rol kan spelen om Europa en Latijns-Amerika dichterbij elkaar te krijgen op economisch gebied. Het land liet adviesbureau Ernst & Young onderzoeken welke kansen er zijn. De resultaten daarvan worden begin mei gepresenteerd.

“Wij hopen dat Europese bedrijven een vestiging gaan openen op Aruba en vandaar de stap naar het Amerikaanse continent maken”, aldus Eman. Een groot voordeel voor Aruba daarbij is dat dit het land stimuleert om uit te groeien tot een kenniseconomie met de daarbij behorende inkomsten en arbeidsplaatsen. Dat is voor het land een welkome aanvulling op de twee grootste bronnen van inkomsten nu: het toerisme en de olie-industrie.

Vooruitgeschoven positie
Eman benadrukt dat Aruba graag een vooruitgeschoven positie in het Koninkrijk wil innemen: “We zochten naar een productieve en houdbare relatie in het Koninkrijk en hadden tegelijkertijd behoefte aan een verbreding van de lokale arbeidsmarkt.” De ligging van Aruba en de contacten met zowel Europa als Latijns-Amerika maken het land uitstekend geschikt als gateway, meent hij. De premier constateert tevreden dat politici en steeds meer bedrijven en ondernemers in Nederland daar ook zo over denken:”Latijns-Amerika wordt steeds belangrijker voor Europa.”

De ontwikkeling van Aruba als kenniseconomie ziet Eman niet als een op zichzelf staande ontwikkeling. Hij legt duidelijk een link met het belang voor het hele Koninkrijk. De aanwezigen in de zaal zijn daar blij mee. Zij zien de Arubaanse plannen vooral als een goede impuls voor de ontwikkeling van het Koninkrijk. Want, zoals Eman in zijn toespraak ook aangaf: “Het Koninkrijk is een verbreding voor onze kleinschaligheid. Het biedt ons defensie, rechtszekerheid en goede buitenlandse betrekkingen. En via het paspoort verschaft het ons toegang tot de wereld.”

De Europe Meets the Americas-conferentie is van 6 tot 8 mei op Aruba en wordt bijgewoond door ondernemers en bedrijven uit zowel Europa als Latijns-Amerika. De lezing van Eman werd georganiseerd door het SIAA, een studentenvereniging voor juridisch opgeleide Arubaanse en Antilliaanse studenten.

door: Jamila Baaziz

foto: Jamila Baaziz

foto: Jamila Baaziz