WILLEMSTAD – Het wordt tijd dat Curaçao haar eigen regelgeving voor nieuwbouw gaat ontwikkelen, aangepast aan de tropen.

Carlos Weeber (L) - foto: Dick Drayer

Carlos Weeber (L) – foto: Dick Drayer

Dat zegt Carlos Weeber, architect van het vrijdag geopende bejaardentehuis ‘Nos Welita’ op Curaçao. Weeber heeft naar eigen zeggen een gebouw neergezet dat volstrekt niet voldoet aan de regels. “Nederlandse regels wel te verstaan.”

Architect Carlos Weeber in gesprek met Dick Drayer

Weeber is een internationaal vermaard architect die onder andere aan de wieg stond van bekende bouwwerken, zoals de inmiddels gesloopte ‘Zwarte Madonna’ in Den Haag en gevangenis De Schie in Rotterdam. Het ontwerp van ‘Nos Welita’ deed hij geheel belangeloos.

Volgens Weeber zijn de Nederlandse regels niet geschikt om toe te passen op het tropische Curaçao. “Er mag bijvoorbeeld niet geventileerd worden. Kamers moeten potdicht, het gebruik van ventilatie openingen en shutters in ramen en deuren is niet toegestaan.”

Weeber stelt dat Curaçao weliswaar flexibel omgaat met de regels, maar dat willekeur daarmee op de loer ligt. “De brandweer wilde deze week nog een nieuwe tekening hebben, zoals het bejaardentehuis opgeleverd is. Ze konden zich niet voorstellen dat Nos Welita exact gebouwd is zoals ik het ontworpen heb.”

Het nieuwe bejaardentehuis zou volgens de architect bouwtechnisch als voorbeeld kunnen dienen om de regels aan te passen, zodat ze op Curaçao werkbaar zijn.

Door: Dick Drayer