De gerestaureerde watertoren van San Nicolas. Foto: Ariën Rasmijn

De gerestaureerde watertoren van San Nicolas. Foto: Ariën Rasmijn

SAN NICOLAS — Ook de oostkant van het eiland begint zich warm te draaien voor de verkiezingen. In San Nicolas worden zowel burgers als politici actief en in Savaneta maakte deze week een nieuwe kandidaat zijn opwachting.

Door: Ariën Rasmijn

In het pittoreske Bonaire Bar gaf San Nicolas Awareness Platform (SNAP) afgelopen woensdag haar eerste levensteken in de aanloop naar de verkiezingen van 2013. In 2009 werd SNAP opgericht, met als doel de ontwikkelingen aan de oostkant van het eiland en in San Nicolas in het bijzonder aan de kaak te stellen. De raffinaderij was toen ook al dicht en de grote vraag was ‘wat nu?’ Dat is dit jaar eigenlijk niet anders, al heeft de regering in het afgelopen jaar wel een plan voor stedelijke vernieuwing in werking gesteld.

De oude watertoren is gerestaureerd, delen van de Village-buurt zijn opgeknapt, het toeristenbureau heeft een kantoor gekregen daar en er is een kleine museum bijgekomen. Een keer per week wordt een festival met eten en muziek gehouden. Lokalen en toeristen komen er graag, maar economisch gezien gaat het verder nog altijd slecht. Bedrijven gaan weg en er komen geen nieuwe voor terug. Zelfs de daar werkende prostituees zien geen brood meer in San Nicolas. Veel bars blijven dicht omdat ze geen meisjes zover kunnen krijgen om te komen.

GeSNAPt

Deze poster van de campagne van SNAP in 2009 hangt vier jaar later nog aan de muur van een vervallen gebouw in de stad.

Deze poster van de campagne van SNAP in 2009 hangt vier jaar later nog aan de muur van een vervallen gebouw in de stad.

SNAP organiseert dit jaar, net als in 2009 een serie fora. Zo worden onder meer ministers uitgenodigd om zich te verantwoorden en te laten zien welke beloftes uit 2009 zij hebben waargemaakt. Tenslotte komt er – hopelijk – een debat tussen alle partijleiders in San Nicolas. In 2009 hield SNAP een scherpe bewustmakingscampagne. De boodschap was dat San Nicolas alleen maar rond verkiezingstijd aandacht krijgt en dat stemmers uit het district op kandidaten uit het district moesten stemmen. Dit jaar is de toon anders. Voorzitter Cornelius Wilson, zelf ook geen onbekende in de Arubaanse politiek, ziet ook wel in dat de huidige regering het een en ander heeft gedaan, al lijkt het nu allemaal nog puur cosmetisch. Toch rekent Wilson erop dat inwoners van San Nicolas daar doorheen zullen prikken en hun grieven over de economie naar voren zullen brengen.

Nieuw partijhuis PDR 

Het partijhuis van PDR in San Nicolas.

Het partijhuis van PDR in San Nicolas.

Later in de middag opende PDR haar partijhuis in San Nicolas. Naast een nieuwe kandidaat voor op zijn kieslijst kondigde Andin Bikker aan dat het heropenen van de raffinaderij voor PDR een prioriteit wordt, mochten ze meeregeren na september. Daarnaast moet San Nicolas, waar de internetkabel vanuit Curacao aan land komt, de dienstverlening en e-commerce district van het eiland worden.

Alex Schwengle

V.l.n.r.: Premier Mike Eman, de kandidaat Alex Schwengle en minister Richard Visser die er duidelijk nog om kan lachen.

V.l.n.r.: Premier Mike Eman, de nieuwe kandidaat Alex Schwengle en minister Richard Visser die er duidelijk nog om kan lachen.

‘s Avonds  gebeurde er iets merkwaardigs in Savaneta. In de tuin van zijn ouders kondigde longspecialist Alex Schwengle zijn kandidatuur aan voor AVP. Al een tijdje gonst het dat hij aast op de post van minister van Volksgezondheid. Het lijkt zowat op het plot van een film uit de serie ‘Revenge of The Nerds’. De kleine, bedeesde bolleboos Schwengle oogt als de complete tegenpool van de gespierde losse playboy Richard Visser, de huidige minister van Volksgezondheid en Sport. De ironie wil dat beiden op dezelfde dag jarig zijn. Visser, die als enige niet aanwezig was tijdens de opening van het campagneseizoen vorige week, was er dit keer wel bij. Hij toonde zich sportief, klapte mee op de juiste momenten en liet zich samen met Schwengle ‘Happy Birthday’ toezingen. In drie talen. Na de toespraken was hij ook als eerste de deur uit, maar niet voordat hij aan Caribisch Netwerk verklaarde dat hij de optie open houdt om het ministerschap aan Schwengle over te laten. “De komende tijd ga ik volop voor het team voor de partij werken. Maar over mijn toekomst ga ik natuurlijk ook wel in beraad. Het wordt interessant.” Partijleider Mike Eman probeerde het nog diplomatiek te houden “Ze zullen het samen doen. Maar voor hetzelfde geld komt er ook een andere regering na september. Laten we dat eerst gaan winnen.”