Jaap van den Heuvel

Bada Bing-eigenaar Jaap van den Heuvel. Foto courtesy Jaap van den Heuvel

PHILIPSBURG – Stripclubeigenaar Jaap van den Heuvel en het onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge zijn door de landsrecherche als verdachten verhoord in het omkoopschandaal waarbij de Bada Bing-eigenaar steekpenningen betaald zou hebben aan Illidge. Van den Heuvel is op donderdag verhoord en Illidge op vrijdag. Het openbaar ministerie stelde in een persbericht dat een vergelijking van beide verklaringen aanleiding geeft tot nader onderzoek. Dit duidt erop dat de verklaringen van de twee verdachten van elkaar verschillen.


Het schandaal kwam aan begin maart aan het licht na een publikatie in de Telegraaf gevolgd door de publikatie van een video op de website van The Daily Herald in St. Maarten. Hierop is te zien hoe Van den Heuvel $15,000 betaalt aan Illidge. De indruk is gewekt dat het hier gaat om een betaling voor het verkrijgen van een vergunning, maar Van den Heuvel verklaarde later in een interview met het dagblad Today dat het om terugbetaling van een lening gaat.
Van den Heuvel zei in hetzelfde interview dat hij de opname in zijn club had gemaakt op verrzoek van Theo Heyliger, leider van oppositiepartij UP, met als doel om Illidge politiek in verlegenheid te brengen. Daartoe verleidde Van den Heuvel Illidge tot het doen van beledigende uitspraken over vice-premier William Marlin.
Van den Heuvel is na zijn verhoor door de landsrecherche heengezonden. Het onderzoek is nog niet afgerond. Het openbaar ministerie heeft nog niets bekendgemaakt over een verhoor van Patrick Illidge, die mogelijk als tweede verdachte zou kunnen worden aangemerkt.
Eerder werden de ministers Duncan (Justitie) en Pantpophlet (Economische Zaken) gehoord, maar zij zijn niet als verdachten aangemerkt.

Door: Hilbert Haar