koningsspelen sdkRONDE KLIP – Zingen, dansen, sprinten, voetballen en natuurlijk elkaar toejuichen. De kinderen op Curaçao konden zich vandaag helemaal laten gaan tijdens de Koningsspelen en dat deden ze ook. In Sentro Deportivo Kórsou verzamelden zich vanmorgen vroeg kinderen van twaalf verschillende scholen die samen met hun klasgenootjes de Spelen uitbundig vierden. Na het zingen van het Curaçaose volkslied werd het startsein gegeven voor de sportieve activiteiten.

Een reportage van Elisa Koek

Netjes op een rij op de tribune, gehuld in oranje shirtjes begon de dag voor honderden scholieren bij het SDK. Er waren verschillende sportieve activiteiten gepland en na een korte uitleg barstte al snel het gejuich los. “Ik ben voor Chichandra”, vertelt de zesjarige Anton. Hij wijst enthousiast naar een klasgenootje op het veld waar tien kinderen de strijd aangaan om wie het hardst kan rennen. “Er doet nog iemand van mijn school mee, maar die zit niet bij mij in de klas dus daar ben ik niet voor.” Inmiddels loopt het gejuich van de Römer School waar Anton op zit, zo hoog op dat ook hij niet meer te houden is. Samen met andere klasgenoten doen ze een aanmoedigingsdansje.

Dat de kinderen genieten van de Koningsspelen is duidelijk, maar begrijpen ze ook waarom deze dag is georganiseerd? “We hebben op school geleerd over de Koningin en dat ze straks geen Koningin meer is”, vertelt de negenjarige Nohayli. “Ik begrijp wel dat ze stopt, want ze lijkt op een oma. Ik heb Maxima een keer gezien op de computer en vind haar heel mooi.” Dat de Koningsspelen ook in Nederland worden georganiseerd kan Nohayli zich moeilijk voorstellen. Wanneer ze een aantal foto’s ziet van leeftijdsgenootjes in Nederland met exact hetzelfde oranje shirtje, kan ze een glimlach niet onderdrukken. “Dat ziet er gek uit! Iedereen heeft hetzelfde aan, alleen is het daar koud. Zij moeten een jas aan eroverheen.” Ook klasgenootjes Noah en Valery worden erg enthousiast van de foto. “Het is wel leuk dat we allemaal hetzelfde aan hebben. Nu kun je onze foto’s ook aan hen laten zien”, lacht de achtjarige Noah.

Directeur van de Angela Jessurunschool, Angela Jessurun, heeft er van alles aan gedaan om de kinderen te vertellen over de verandering in het Koningshuis. “De laatste weken hebben alle klassen les gekregen over Beatrix en de kroning van prins Willem-Alexander. We hebben de kinderen video’s laten zien op het internet van Beatrix als koningin en van de speech die ze gaf toen ze aankondigde te stoppen. Volgens mij weten veel kinderen wel hoe het zit. “De dag begon vanmorgen met een ontbijt dat gegeten werd vanaf placemats waarop uitleg stond over de Koningsspelen, maar Jessurun vermoedt dat de kinderen dit niet heel aandachtig hebben gelezen. “Voor de kinderen is het gewoon een heerlijke dag zonder les. Ze genieten volop, maar de reden doet er niet heel veel toe voor hen.”

Behalve op het SDK terrein, werden de Koningsspelen ook door twee scholen gevierd bij Mundo Nobo en door vijf op een veld in Tera Kòrá. Een groot deel van de scholen koos ervoor om de Spelen op eigen terrein te houden en organiseerden spelletjes zoals koekhappen, ganzenborden, dansen en zwemmen in een opblaasbaar zwembad.

Door Elisa Koek