PHILPSBURG– Financieel toezichthouder Cft heeft afkeurend gereageerd op de manier waarop justitieminister Roland Duncan het 100 miljoen dollar kostende Justitiepark in Sint Maarten wil financieren. Een berekening van het Cft toont aan dat het contract dat Duncan wil sluiten met project ontwikkelaar Corporate Property Associates 17 (CPA:17) vijf keer zo duur is als alternatieve financiering via Nederlandse geldschieters.

Duncan wilde CPA:17’s ontwerp-intentieverklaring voor 30 april ondertekenen en legde het voorstel voor aan het Cft voor goedkeuring. Het Cft heeft nu gevraagd de ondertekening uit te stellen. Het Cft beschouwt de constructie, waarbij CPA:17 het Justitiepark voorfinanciert, als een te dure lening waarmee St. Maarten boven de rentelastnorm voor 2013 van 27.9 miljoen Antilliaanse gulden zou uitkomen. Hiermee zou ook de begroting niet langer voldoen aan de eisen die hieraan worden gesteld in de rijkswet financieel toezicht.

Het Cft heeft berekend dat CPA:17 de voorfinanciering tegen een rente van ongeveer 10 procent voor haar rekening zou nemen, terwijl het gangbare rentepercentage voor overheidsobligaties in Nederland tussen de 2 en 3 procent ligt. Als St. Maarten het plan doorzet, bedraagt de jaarlijkse rentelast ongeveer 18 miljoen gulden. Hierdoor wordt de rentelastnorm gepasseerd en blijft geen ruimte over voor de financiering van andere overheidsprojecten. Het parlement nam vorige week een motie aan waarin steun voor het Justitiepark wordt uitgesproken, echter onder de voorwaarde dat dit geschiedt tegen zo laag mogelijke lasten.

Het Cft stelde Duncan en minister van Financiën Tuitt dinsdag op de hoogte van haar oordeel. Het is nog niet bekend hoe de regering hierop gaat reageren.

Het Justitiepark is een project waarin onder andere een jeugddetentiecentrum, een nieuw gerechtsgebouw en een centrale keuken is opgenomen. Duncan wil het project realiseren in Cay Hill, op land dat eigendom is van de familie van het onafhankelijke parlementslid Patrick Illidge. Na de val van de vorige regering kreeg Illidge, die betrokken is in het Bada Bing-omkoopschandaal, het recht de minister van Justitie te benoemen. De voorgestelde aankoopprijs van de grond is 34,4 miljoen dollar.

Door: Hilbert Haar