Bloemen en een pet van de Koninklijke Marine bij de brug van Mahuma, waar vorig jaar het fatale ongeluk plaatsvond waarbij twee mariniers overleden.

Bloemen en een pet van de Koninklijke Marine bij de brug van Mahuma, waar vorig jaar het fatale ongeluk plaatsvond waarbij twee mariniers overleden. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Hoofdofficier van Justitie Peter Blanken vindt de straf die de 25-jarige marinier R.D. in Nederland heeft gekregen voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk vorig jaar op Aruba, te laag.

D. werd gisteren door het gerechtshof Gelderland veroordeeld tot één jaar cel en vijf jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Bovendien moet hij 25.000 euro aan schadevergoeding betalen. De eis tegen de 25-jarige marinier was echter drie jaar cel waarvan één voorwaardelijk, plus een rijontzegging van vijf jaar. “Dat was een forse eis, maar ook een begrijpelijke gezien de situatie. Ik vind dat het vonnis wel erg afwijkt daarvan”, aldus Blanken.

Desgevraagd stelt de hoofdofficier dat als D. op Aruba was berecht, het OM ook een hoge celstraf had geëist en dat er ook een hogere straf zou zijn gegeven dan nu het geval is. De eis tegen D. was gebaseerd op roekeloos rijden. “Hard rijden, inhalen op een gevaarlijk kruispunt en enorm veel alcohol”, aldus Blanken. De rechter oordeelde echter dat er eerder sprake was van ‘zeer onvoorzichtig’ rijgedrag. Bovendien werd in de strafmaat rekening gehouden met dat D. zelf behoorlijk aangedaan is door het ongeluk.  In maart vorig jaar knalde D. op de kruising van Mahuma tegen een vangrail aan na een mislukte inhaalpoging. De 24-jarige Casper Hendrikse en de 19-jarige Frank Kerpel kwamen daarbij te overlijden. Een derde marinier raakte zwaargewond. Het Nederlandse OM overweegt in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.