DEN HAAG – De Kustwacht valt geen verwijten te maken over de dood van de negen opvarenden van een vissersbootje bij de Britse Maagdeneilanden eind 2010. Dat laat minister Ronald Plasterk op 23 april weten in reactie op mondelinge vragen hierover van VVD-Kamerlid André Bosman.

Bosman stelt de vragen omdat hij zich stoort aan opmerkingen van de Sint Maartense minister Roland Duncan van Justitie over de Kustwacht. Duncan beweert dat de Kustwacht nalatig zou zijn geweest bij het begeleiden van een boot met vluchtelingen, waardoor deze uiteindelijk zonk en negen personen stierven.

Bosman: “Op deze manier stelt de minister van Justitie van Sint Maarten de Kustwacht in een kwaad daglicht. Zeker gezien er in het uitvoerige onderzoek niets van deze aantijgingen naar voren zijn gekomen. Deze minister van justitie van Sint Maarten beschadigt opzettelijk de Kustwacht.” Bosman vindt de rol van de dienst belangrijk. Hij zegt dat de Kustwacht ‘zeker in het Caribisch gebied’ moet blijven en pleit ervoor dat de vier ministers van Justitie van het Koninkrijk de Kustwacht hun ‘volle steun’  geven.

“De Kustwacht zal blijven varen, ongeacht wat zich tussen de oren van Duncan afspeelt”, aldus Plasterk in zijn reactie.

door: Jamila Baaziz