KRALENDIJK – Het Korps Politie Aruba gaat Bonaire helpen de criminaliteit op het eiland te bestrijden. Korpschef Jan Rooijakker van het Korps Politie Caribisch Nederland heeft dit in een persconferentie op 19 april medegedeeld.

 

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de bijstand van Aruba goedgekeurd. Rooijakker: “We zijn blij met de versterking. Aruba gaat er samen met ons voor zorgen dat het veilig wordt en blijft op het eiland.” Volgens Rooijakker volgt Nederland nauwlettend de gebeurtenissen op Bonaire. “Nederland heeft er alle vertrouwen in dat de daders zullen worden opgespoord en dat de rust terugkeert op Bonaire.”

 

Gezaghebber Lydia Emerencia die samen met Rooijakker de persconferentie belegde, gaf vorige week al aan dat ‘indien nodig bijstand gevraagd zou worden in het Koninkrijk om de golf van criminaliteit op het eiland een halt toe te roepen’. Verschillende media berichtten dat de bijstand direct van Nederland zou komen. Bonaire heeft gekozen voor Aruba. Op de persconferentie is gevraagd waarom er geen bijstand van Curaçao is gevraagd. Des te meer omdat het regelmatig voorkomt dat criminelen vanuit Curaçao naar Bonaire komen om overvallen te plegen. Rooijakker: “We hebben gekeken naar wie in de beste gelegenheid is om ons te helpen.”

 

Het politiekorps Bonaire heeft extra teams ingezet en patrouilles gaan 24 uur per dag surveilleren in de wijken om geweldsdelicten te voorkomen en het veiligheidsgevoel weer terug te krijgen, aldus Rooijakker. Hij benadrukte nogmaals dat samenwerking met de mensen belangrijk is om informatie te krijgen over de daders van de misdrijven. “Juist in deze kleine gemeenschap is het cruciaal dat we samen staan om de veiligheid te waarborgen en te verbeteren.”

 

Door: Belkis Osepa

 

Door: Belkis Osepa