KRALENDIJK – Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte heeft Mamita Fox telefonisch beloofd dat ze vrijdagochtend 19 april een brief krijgt waarin staat dat hij ‘er alles aan gaat doen om verbetering te brengen in de situatie van de Bonairianen’. Ze wordt ook uitgenodigd voor een onderhoud met de vertegenwoordiger volgende week.

 


 

 

Mamita Fox (midden) in haar tv-chair samen met andere demonstranten foto: James Finies

Het was tot gisteravond een komen en gaan voor het gebouw van de Belastingdienst op Bonaire, waar nu het Zorgverzekeringskantoor (ZVK) tijdelijk is gehuisvest. Mamita Fox protesteert sinds de ochtend tegen willekeur in de zorg en ze pleit ook voor gelijke rechten in Caribisch Nederland, net als voor Europese Nederlanders.

 

Onderhoud
De maat was vol voor Mamita Fox toen ze te horen kreeg van haar huisarts, dat ze geen toestemming krijgt voor een medische behandeling in het buitenland. Inmiddels heeft het ZVK toegegeven een fout te hebben gemaakt. Fox: “Stolte zei tegen mij: ‘Je kan naar je specialist gaan. Ga nu maar naar huis.’ Maar dat heb ik geweigerd. Of hij brengt de brief morgen of hij laat het brengen. Als ik tevreden ben met wat daarin staat, beëindig ik de actie en ga ik naar het onderhoud met Stolte volgende week. Als ik niet te horen krijg wat ik wil horen, dan zit ik hier de week daarop weer.”

 

De actie van Fox wordt warm omarmd door de bevolking. In de media wordt haar actie toegejuicht. De unie van vakbonden heeft zich solidair verklaard met de actie. Vertegenwoordigers brachten haar overdag een bezoek.

 

Kentucky
Zelfs haar favoriete ‘tv-chair’ is naar de actieplek is gebracht en ze heeft dekens om zich warm te houden. Eten werd om de haverklap gebracht. Om negen uur ’s avond had ze gezelschap van een stuk of vijfentwintig mensen, merendeel vrouwen. Om tien uur werd er een ‘emmer’ kip gebracht van een bekende fast food keten. Ze blijft de nacht bij het kantoor slapen. “Ik mis niets. Ik kan dit heel lang volhouden. Zelfs de politie is langsgekomen om te kijken of alles goed gaat.” Ze is ook door gezaghebber Lydia Emerencia gebeld die aandachtig en instemmend heeft geluisterd naar haar zorgen, aldus Fox.

 

Mamita Fox wil dat de burgers van Caribisch Nederland hetzelfde voorzieningenniveau krijgen als Europese Nederlanders. Gelijke plichten zoals de belastingen, dan ook gelijke rechten voor wat betreft bijstand, kinderbijslag, pensioenen en salarissen, zegt Fox vastbesloten.

 

Door: Belkis Osepa