PUNDA – De basisverzekering, de pensioenleeftijd en de OB-verhoging zorgden er vanochtend voor dat honderden mensen op de been waren. De demonstratie begon bij het Waaigat.

Demonstranten bij het Statengebouw - foto: Elisa Koek

Demonstranten bij het Statengebouw - foto: Elisa Koek

Later bewoog de stoet van ontevredenen zich naar het Statengebouw. De pensionado’s protesteerden samen met andere demonstranten tegen maatregelen die de regering de laatste tijd heeft doorgevoerd en die volgens hen niet in het belang zijn van het volk.

Verslaggever Elisa Koek is bij de demonstratie


“Ze hebben geen respect voor het volk!”, schreeuwt een actievoerder vanwege de verhoogde benzinekosten. Een andere demonstrant vindt het krankzinnig dat hij niet met pensioen kan op zijn zestigste terwijl hij zijn hele leven heeft gewerkt. “Oprotten met deze mensen”, verkondigt hij stellig. “We werden gisterenavond via verschillende radiostations opgeroepen om onze stem te laten horen en de regering te vertellen dat ze ons niet kunnen kaalplukken. Ik hoop dat we tot hen doordringen en ze inzien dat dit oneerlijk is.”

Terwijl de politie met dranghekken probeert de menigte bij de ingang van het Statengebouw weg te houden, staat onder andere oud-premier Gerrit Schotte de menigte te woord. Veel actievoerders putten daar moed uit. “Deze dingen gebeurden niet met kabinet Schotte”, vertelt een vrouw. Ze is boos vanwege de verhoging van de kosten. “Benzine, belasting, elektriciteit, alles gaat omhoog. Hoe kunnen we dit betalen? Ze denken niet aan ons, meneer Wiels heeft zijn volk verraden.” Verschillende politici, meestal van de oppositie, waren aanwezig of voerden het woord.

Door: Elisa Koek