KRALENDIJK – Mamita Fox is een Bonairiaanse die een eenpersoonsactie voert voor gelijke rechten.

Mamita Fox voert actie - Foto: Belkis Osepa

Mamita Fox voert actie - Foto: Extra Bonaire

Ze heeft zich aan handen en voeten gebonden op het plein voor het kantoor van de Bonairiaanse Zorgverzekering (ZVK).

ZVK regelt de uitzending voor medische behandeling in het buitenland. Haar actiebord zegt: ‘Help, ik wil naar mijn specialist’. Ze wil zelf kunnen beslissen bij wie, wanneer  en hoe ze een medische behandeling moet ondergaan.


Het ZVK heeft Fox geen toestemming gegeven voor een behandeling buiten Bonaire. Fox: “Ik zit hier niet voor mij alleen, maar voor alle Bonairianen. Ik kan de specialist zelf betalen, maar dat doe ik niet. Ik moest mijn privéverzekering opzeggen en onder het ZVK gaan vallen. Nu wordt voor mij besloten bij wie ik een behandeling krijg, wanneer ik die krijg en of ik uitgezonden word.”

Fox wil niet verwezen worden naar een gynaecoloog die om de haverklap vervangen wordt op Bonaire. “Om de drie maanden moet ik weer mijn hele medische geschiedenis blootleggen. Elke drie maanden zit ik bij iemand anders. Zo’n dokter denkt alleen aan zon, zee en happy hour, dat is logisch.”

Fox’ actie heeft niet alleen betrekking op de zorg. Ze wil dat Bonairianen dezelfde rechten krijgen als Nederlanders. “We zijn toch een gemeente van Nederland? Waarom zijn de bijstand, de pensioenen en de salarissen zo laag en betalen we wel gelijke belasting? Ik ben voor gelijkheid.”

Fox is voornemens de actie niet slechts één dag vol te houden. Ze wil met vertegenwoordigers van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) praten om haar standpunt over gelijke rechten over te brengen. Ze kreeg gedurende de dag steun van Bonairianen die haar gezelschap hielden.

Door: Belkis Osepa