PHILIPSBURG – De dood van negen opvarenden van de Jesus La, een vissersbootje dat 33 mensen smokkelde naar de Britse Maagdeneilanden op 5 december 2010, is mede te wijten aan nalatigheid van de kustwacht in Sint Maarten. Justitie Minister Roland Duncan uitte deze beschuldiging tijdens de behandeling van de ontwerpbegroting voor 2013 in het parlement.


Duncan liet zijn onverholen afkeer blijken van de kustwacht die hij naar eigen zeggen liever kwijt dan rijk is.
Om zijn argument kracht bij te zetten haalde de minister de geschiedenis van de Jesus La aan. In het zogeheten Cerberus-onderzoek bleek dat het bootje onder observatie was van de kustwacht en het recherche samenwerkingsteam RST. Hierbij was ook een DASH-8 patrouillevliegtuig betrokken dat op enig moment terugkeerde naar zijn basis in Curacao om te tanken. Hierdoor raakte het bootje van de mensensmokkelaars uit zicht.

De kustwacht waarschuwde de Amerikaanse autoriteiten die het bootje weer in het vizier kregen. “In plaats van arrestaties te verrichten, joegen de Amerikanen de boot op de vlucht, waardoor het bij Tortola op de rotsen liep en zonk. Negen mensen verdronken”, zei Duncan. Hij citeerde uit een rapport van de Landsrecherche en zei dat het management van de kustwacht en de RST had gefaald door St. Maartense autoriteiten – de politie, de douane en de immigratiedienst – niet bij de actie te betrekken. “Ze hebben geprobeerd dit op eigen houtje te doen, ze hebben gefaald en negen mensen zijn verdronken.”

“Op enige manier hebben zij de hand gehad in het verlies van deze levens. Als ze deze mensen hadden gearresteerd hadden ze nu vermoedelijk in St. Maarten in de gevangenis gezeten en zouden ze niet zijn overleden.”

Hoewel het Openbaar Ministerie niet op de beschuldigingen wilde reageren is de woede over de opmerkingen bijna voelbaar. Tijdens de Cerberus-rechtszaken die in 2011 hebben plaatsgevonden is hetgeen Minister Duncan nu heeft verklaard nooit aan de orde gekomen.

Door: Hilbert Haar