KRALENDIJK – Gezaghebber Lydia Emerencia

Gezaghebber Lydia Emerencia Foto: Openbaar Lichaam Bonaire

van Bonaire zal indien nodig bijstand vragen in het Koninkrijk om de golf van criminaliteit op het eiland een halt toe te roepen. Dit zei ze tijdens een persconferentie op 16 april. Ze deed tevens een oproep aan de mensen op Bonaire om de politie te helpen de golf van criminaliteit op het eiland in te dammen.


Tot 16 april zijn er in totaal achttien overvallen gepleegd op Bonaire. Vorige week vrijdag waren het er nog vijftien.  Slechts drie zijn er door de politie opgelost. Criminaliteit is nu het gesprek van de dag op het eiland. Veel Bonairianen uiten in de media kritiek op de onmacht van de justitiële keten om de overvallen op te lossen. In praatprogramma’s op de radio en op internet zijn er nu zelfs geluiden om het recht in eigen handen te nemen en zich zelf dan maar te verdedigen. Er is onrust op het eiland en er heerst een gevoel van onveiligheid.

 

Hulp

Emerencia zegt er zich van bewust te zijn dat de mensen bang zijn en zich onveilig voelen. “De politie doet al het mogelijke om het probleem aan te pakken. Een speciaal team is ingesteld om de overvallen op te lossen. Ik heb met de politie afgesproken dat als de situatie erger wordt en als het korps niet voldoende capaciteit heeft om de golf van criminaliteit tegen te gaan, dat we dan hulp zoeken binnen het Koninkrijk.”

Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties spreekt over de overvallen op Bonaire

 

Er ging ook een waarschuwing uit naar de daders van de overvallen. “Ze zullen strafrechtelijk hard worden aangepakt. Ik wil heel duidelijk zijn: ik verwerp deze zaken en we zullen al het mogelijke doen om de verantwoordelijken te laten betalen voor de feiten”, aldus Emerencia.

 

Recht in eigen handen
De persconferentie was in feite een verklaring van Emerencia die niet meer dan drie minuten duurde. De pers kreeg geen ruimte om vragen te stellen. Zij verklaarde ‘niet verder in details te willen treden’. De verklaring deed zij als de autoriteit verantwoordelijk voor de openbare orde. Vragen over de uitspraken van burgers die het recht in eigen handen willen nemen, konden niet gesteld worden.

 

Opvallend was dat de gezaghebber de verklaring alleen deed. In zaken die de justitiële keten aangaan, treed meestal de zogenaamd ‘Driehoek van Bonaire’ (gezaghebber, Openbaar Ministerie BES, korpspolitie Caribisch Nederland) samen op. Emerencia zei aan het einde van haar verklaring dat zij in contact is met de andere partners in de Driehoek en dat haar verklaring in samenspraak met de Driehoek is gedaan.

 

Omdat de deelnemers aan de Driehoek niet samen aan tafel zaten om de journalisten te woord te staan, konden er ook geen vragen gesteld worden over de hardnekkige geluiden in de lokale media over mogelijke onvrede tussen de lokale politie en Europees Nederlandse rechercheurs die het korps versterken.

 

Door: Belkis Osepa