DEN HAAG – Sint Maarten heeft niet geweigerd te betalen voor een deel van de kosten voor de Kustwacht. Het land heeft de rekening over 2012 voldaan. Dat zegt minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties in antwoord op Kamervragen van de PVV.

Sint Maarten had wel ‘de betalingstermijn overschreden sinds de factuur is verzonden in januari 2013’, aldus Plasterk. Het bedrag dat Sint Maarten moest betalen was niet 1,6 miljoen, zoals De Telegraaf eerder meldde, maar ruim 680.000 euro. Uit betalingsbewijzen blijkt dat Sint Maarten op 2 april de kosten voor de Kustwacht heeft overgemaakt. Datzelfde geldt overigens ook voor de kosten voor het Gemeenschappelijk Hof van Justitie (ruim 466.000 euro per kwartaal).

Op de vraag van de PVV of Nederland ervoor kan zorgen dat Sint Maarten uit het Koninkrijk stapt, antwoord Plasterk dat alleen het land Sint Maarten hiervoor kan kiezen. Hij refereert hiermee impliciet aan het recht van zelfbeschikking van de eilanden.

door: Jamila Baaziz