ORANJESTAD – Aruba wil een pre-clearance regeling met Nederland, net zoals het met de Verenigde Staten heeft. Passagiers naar Nederland en naar de rest van Europa kunnen dan op de luchthaven van Aruba door de douane en de immigratieambtenaren geklaard worden voordat ze het vliegtuig instappen. Als ze aankomen op hun bestemming kunnen ze direct naar huis. Een stappenplan, door Nederland gemaakt voor pre-clearance, is waarschijnlijk volgende maand klaar.


Luitenant-generaal Hans Leijtens, de hoogste functionaris van de Koninklijke Marechaussee en Hans Gerritsen, voorzitter van de gemengde stuurgroep die naar de mogelijkheden kijkt voor pre-clearance op Aruba, waren afgelopen week op het eiland om de faciliteiten op de luchthaven Reina Beatrix te inspecteren. Leijtens en zijn delegatie spraken onder meer met functionarissen van de immigratiedienst en kregen een rondleiding door de Amerikaanse pre-clearancefaciliteit op de luchthaven.

Stappenplan

Met de Nederlandse immigratiedienst en met de douane is afgesproken dat er eerst een onderzoek komt naar de mogelijkheid voor pre-clearance. Voor dat onderzoek is vergaderd met de lokale immigratiedienst, de douane en de veiligheidsdienst, maar ook met functionarissen van de luchthaven en van de KLM.

Het eerste concept van het rapport, meteen een stappenplan naar uiteindelijke pre-clearance, is inmiddels klaar. Premier Eman hoopt volgende maand tijdens de conferentie ‘Europe Meets Americas’ op het eiland de definitieve versie in handen te krijgen. Gerritsen zei dat er in Den Haag in ieder geval hard aan wordt gewerkt.

In een eerste fase wordt er een pre-inspectie ingevoerd door de Nederlandse immigratiedienst op de luchthaven. Na verloop van tijd zal ook de Nederlandse douane pre-clearance uitvoeren. Hoe snel en op welke manier dit moet gebeuren komt in het definitieve rapport te staan.

Veel voeten in de aarde

Het invoeren van pre-clearance voor Europa heeft de nodige voeten in de aarde, zowel qua logistiek als op juridisch gebied. Brussel moet akkoord gaan met het voorstel en moeten onder meer nieuwe immigratie- en douanediensten op de luchthaven worden ingevoerd.

Om Europa te winnen voor het project moet staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie de kar trekken, aldus Gerritsen. Premier Eman bedankte de staatssecretaris tijdens de persconferentie. Hij was immers degene die de werkgroep in het leven riep. Leijtens zegt een geïntegreerde, passagiersvriendelijke aanpak na te streven waarbij uiteindelijk de veiligheid van Aruba en het Koninkrijk gediend worden.

Door: Ariën Rasmijn