ORANJESTAD – Nederland heeft bij het aantreden van de regering Eman geprobeerd om de Rijkswetten voor rechtshandhaving en financiën voor Curaçao en St. Maarten, ook voor Aruba te laten gelden, maar, zo zegt premier Mike Eman, “wij hebben altijd gezegd dat we wel naar Rijkswetten op gebied van rechtshandhaving willen kijken, maar voor wat betreft financiën zien wij Aruba niet in dezelfde positie als Curaçao en St. Maarten. We hebben al 25 jaar status aparte, Aruba heeft altijd zijn eigen broek opgehouden, we hebben de ontwikkelingshulp afgebouwd. We zijn altijd zelfstandig geweest en dat blijven we ook.”

Verslaggever Ariën Rasmijn in gesprek met premier Eman over de kritische vragen van VVD-kamerlid Bosman


Met de ministers Plasterk van Koninkrijksrelaties en Dijsselbloem van Financiën werd een protocol getekend waarin staat dat Aruba een beroep kan doen op Nederland om in te schrijven op staatsobligaties.

Tot nu toe heeft Aruba staatsobligaties uitgegeven tegen een rente van tussen de 4 en 6 procent. Schrijft Nederland in, dan betekent dit een lagere rente en een meevaller van tientallen miljoenen florin.

Nederland doet dit echter pas na een positieve beoordeling van de financiële huishouding van Aruba door lokale en internationale instanties. Van het invoeren van een College financieel toezicht (Cft), naar model van Curaçao, wil Eman niets weten.

VVD-kamerlid Bosman had kritiek op het financiële beleid van Eman. De economische groei van Aruba zou volgens Bosman met tekorten zijn gefinancierd en de staatsschuld zou zijn opgelopen. Hij heeft over het protocol vragen  gesteld aan Dijsselbloem en wilde weten of het gerechtvaardigd is dat Aruba dit soort ondersteuning krijgt op de kapitaalmarkt zonder bewaking door een Cft zoals op Curaçao en St. Maarten.

Eman zegt blij te zijn met de vragen van het Kamerlid. “Bosman doet zijn werk om goede informatie te krijgen over hoe en waarom de Nederlandse regering zo positief staat tegenover de ontwikkelingen op Aruba. Dat zijn vragen die wij verwelkomen, want de minister kan nu Bosman en de Tweede Kamer verder informeren over hoe de economische groei zich hier vanaf 2009 heeft voortgezet, hoe het begrotingstekort van 400 naar 200 miljoen florin is verlaagd en hoe we in 2016 begrotingsevenwicht hopen te bereiken.”

Het samen optrekken op de kapitaalmarkt betekent niet dat wij iets cadeau krijgen van Nederland. We maken slechts gebruik van de schaalgrootte en de bijzondere kredietwaardigheid en waardering die Nederland op de internationale kapitaalmarkt heeft. Daarover zijn volwassen afspraken gemaakt”, aldus Eman.

De stelling van Bosman dat Nederland direct risico loopt mocht Aruba haar schulden niet kunnen betalen gaat niet op, aldus Eman. “Nederland gaat alleen met Aruba de internationale kapitaalmarkt op als wij voldoen aan internationale normen en dat zal bij elk verzoek weer opnieuw worden afgewogen. Nederland is er dus zelf bij. Het is niet alsof een blanco cheque wordt gegeven of dat ze automatisch elke keer zullen inschrijven.”

Door: Ariën Rasmijn