De oude St. Thomas school die gesloopt zal worden voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis (foto: Elisa Koek)

WILLEMSTAD – Eind 2012 werd groen licht gegeven voor de bouw van een nieuw ziekenhuis op het Amstelterrein, maar de Staten van Curaçao namen gisteren een motie aan om het ziekenhuis toch op het Sehos-terrein in Otrobanda te bouwen. Een motie van PAR en MAN die vroeg om nog maar eens een extra analyse, werd afgewezen. Demissionaire premier Hodge zei de motie voor honderd procent te steunen. Zou er na twintig jaar dan toch een ziekenhuis gebouwd worden? Volgens Joop Hart, woordvoerder van Fundashon Otrobanda, kan de bouw van een nieuw ziekenhuis binnen vier maanden beginnen. De kosten die begroot zijn voor de bouw, zijn volgens Hart echter niet dekkend. Om genoeg geld te genereren, zouden de tarieven moeten worden aangepast.

Joop Hart spreekt met verslaggever Elisa Koek over de kosten van het nieuwe ziekenhuis

“De muren brokkelen af, pijpen gaan kapot, de bedradingen is oud en de operatiekamers zijn echt aan vernieuwing toe”, vertelt Hart over het huidige ziekenhuis. “Er zijn geen levensbedreigende situaties, maar dit oude gebouw zorgt zeker voor beperkingen. Je gaat geen dure medische instrumenten aanschaffen in een gebouw als dit. Bovendien kost het onderhoud miljoenen.”

Fundashon Otrobanda probeert samen met andere organisaties in de wijk al jaren de bevolking en de overheid te overtuigen het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda te bouwen naast het bestaande ziekenhuis. “In 2006 is er onderzoek gedaan naar verschillende terreinen en toen kwam bestemming Otrobanda als beste uit de bus. In 2009 was dit weer het geval. Het enige probleem is dat er al een gebouw staat: het Sehos.” Maar ook dit probleem is volgens Hart op te lossen. De bouw van het nieuwe ziekenhuis moet in fases gebeuren. “Het terrein is praktisch bouwklaar, dus binnen vier maanden kan gestart worden met de bouw. De eerste fase duurt ongeveer een jaar en houdt onder meer de bouw van de operatiekamers in, de emergency afdeling en de poli. Wanneer dit gedeelte operationeel is, verhuizen de betreffende afdelingen van het oude naar het nieuwe gebouw.” De hele bouw van Nos Hospital Nobo zou op deze manier gedaan worden terwijl patiëntenkamers hermetisch worden afgesloten met glas tegen stof en lawaai. Het terrein, inclusief het bestaande ziekenhuis, behelst in totaal 68.000 vierkante meter.

De regering is momenteel bezig met het inwinnen van advies over mogelijke schadeclaims door het afwijzen van de bouw op het Amstelterrein. USONA was belast met de voorbereiding van de bouw voor een nieuw ziekenhuis op dat terrein. Directeur Reginaldo Doran van USONA was deze week niet aanwezig en kon geen reactie geven over een eventuele schadeclaim.

Door: Elisa Koek