KRALENDIJK – “Bonaire in de greep van overvallen”.

Politieteam onderzoekt een atrako op Bonaire - foto: Extra Boneiru

Politieteam onderzoekt een atrako op Bonaire - foto: Extra Boneiru

Hoofdofficier van Justitie David van Delft zei gisteren in een interview met Caribisch Netwerk dat die overvallen bovendien in veel gevallen gepaard gaan met geweld. Blijkbaar heeft niemand het zien aankomen, maar nu de cijfers op tafel liggen is de toenemende gewelddadige criminaliteit op het eiland reden voor zorg bij burgers, horeca, commercie, politie en het openbaar ministerie. De politici doen voorstellen voor de aanpak van het probleem.

Nu al een aantal maanden het aantal atrako’s toeneemt is iedereen wakker geschud. Pompstations, nummerkantoren, snackbars, hotels, restaurants, supermarkten en burgers worden ’s nachts en overdag overvallen. De daders schuwen niet om geweld te gebruiken. Hoofdofficier van justitie David van Delft spreekt over zeven atrako’s in tweeënhalve week, en dat op Bonaire!

Auto-inbraken
De golf van criminaliteit is al sinds vorig jaar begonnen met een toename van het aantal auto-inbraken en autodiefstallen. Veel particulieren, maar ook autoverhuurbedrijven werden het slachtoffer. De dieven zijn niet selectief en nemen alles mee wat in de auto ligt. Sommige gestolen auto’s werden later verbrand teruggevonden. Tegelijkertijd kwamen de woninginbraken.

Korpschef Jan Rooijakker verrast iedereen begin maart. Hij presenteerde de criminaliteitscijfers over 2012 voor Caribisch Nederland.  Rooijakker zei dat het aantal vermogens- en geweldsdelicten toch is gedaald. Dat klinkt positief. Maar de burgers, horeca en autoverhuurbedrijven hebben geen positief gevoel. Tijdens de presentatie zwakte Rooijakker de constatering van een sterke daling zelf af: “We moeten er rekening mee houden dat er mensen zijn die geen aangifte doen, want ze zeggen dat hun zaak toch niet opgelost wordt.”

Nieuw fenomeen
De cijfers van de politie laten zien dat in 2012 het aantal vermogensdelicten (woning- en bedrijfsinbraken, diefstallen en diefstallen van motorrijtuigen) is afgenomen. Maar binnen het volume van de bestaande woninginbraken is er een nieuw fenomeen op Bonaire, constateert Van Delft. “Het gaat niet meer om de iPads of laptops, maar om voedsel uit de ijskast.”

Van Delft merkt op geen criminoloog of psycholoog te zijn om dit fenomeen goed te kunnen analyseren: “Ik denk dat de toenemende armoede de oorzaak is en dat men dus de behoefte aan voedsel compenseert door bij de ander de ijskast leeg te halen.”

De politici uiten nu ook hun bezorgdheid over de toegenomen criminaliteit. Eilandraadslid Rafael Santana pleit in een brief aan het bestuurcollege voor onder andere geavanceerde veiligheidsmaatregelen zoals kogelvrije ramen en elektrische deuren bij nummerkantoren.

Eilandraadslid Robby Beukenboom van de oppositie klom ook in de pen. “De veiligheid van ons volk staat onder druk. Het eiland moet zich herstellen en de openbare orde moet gehandhaafd worden.” De fractie van Democraat pleit voor het plaatsen van veiligheidscamera’s zowel binnen als buiten alle zaken in sectoren kwetsbaar voor overvallen.

Tip van de sluier
Maar Beukenboom stelt: “We willen niet suggereren dat veiligheidscamera’s de oplossing zijn. Als hij benoemt wat voor hem de essentie is van wat er nu op Bonaire gebeurt sluit hij aan bij Van Delft door te stellen dat de toenemende armoede de oorzaak is. Beukenboom: “Het zal moeilijk worden om de criminaliteit te verminderen als een gedeelte van ons volk geen werk heeft en bovendien geconfronteerd wordt met een verhoging van de kosten voor levensonderhoud. Als we die kosten niet verlagen, de economie niet activeren en de jeugdparticipatie in het onderwijs en op de arbeidsmarkt niet verhogen, blijft het water naar de zee dragen.”

Door: Belkis Osepa