PHILIPSBURG – De ontwerpbegroting 2013 heeft forse kritiek geoogst van hoteliersvereniging SHTA, handelaren in alcohol en tabak en van de sociale organisatie Soualiga Movement. Op maandag 8 april buigt de Centrale Commissie van het parlement zich voor het eerst over de (weer) ernstige verlate begroting.

SHTA-President Emil Lee en de alcohol en tabak handelaren zijn uitermate kritisch over de voorgenomen verhoging van de omzetbelasting op alcohol en tabak. Zij vrezen dat dit zal leiden tot zware omzetverliezen voor lokale retailers, stijgende werkloosheid en een verlies in aanzien als belastingvrij winkelparadijs in het Caribisch gebied.

De SHTA heeft voorts ernstige kritiek op de voorgenomen korting van ruim 20 procent op het budget voor het toeristenbureau. De regering zou budgetten voor het promoten van de toeristenindustrie juist moeten verruimen – of op zijn minst gelijk moeten houden – en op andere plaatsen moeten kijken naar bezuinigingen.

Lee noemt de aanpassing van overheidssalarissen voor de kosten van levensonderhoud – begroot op 15,5 miljoen Antilliaanse guldens – uit de tijd. Hij wijst in een open brief aan de regering op het feit dat de gemiddelde kosten voor een ambtenaar met 100.543 gulden ruim twee keer zo hoog zijn als de gemiddelde kosten voor een werknemer in de particuliere sector.

Lee draagt in zijn brief meer dan tien suggesties aan – van een rem op de salariskosten en het verhogen van ambtenaren-bijdragen aan hun medische verzekering tot het onderzoeken van mogelijkheden voor publiek-private samenwerking en het afzien van het innen van de jaarlijkse concessie van ruim 5 miljoen gulden van elektriciteitsbedrijf Gebe teneinde ruimte te scheppen voor het verlagen van de nutstarieven.

Door: Hilbert Haar