KRALENDIJK – Supermarkten op Bonaire berekenen de verlaging van de Algemene Besteding Belasting (ABB) niet door aan de consument.

Gezaghebber ontvangt Unkobon rapport

Gezaghebber Emnerencia ontvangt Unkobon rapport

De consumentenbond op het eiland, Unkobon, vindt de resultaten van een gehouden onderzoek teleurstellend. “Van het ABB-voordeel is gemiddeld slechts 17 procent  doorgegeven aan de consument”, aldus Wietse Koopman van Unkobon.

Belkis Osepa spreekt met Wietse Koopman over het rapport van UnkobonPer 1 januari 2013 zijn veel levensmiddelen vrijgesteld van de 8% Algemene Besteding Belasting (ABB) die tot die datum werd geheven bij invoer of bij productie op Bonaire. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de consument slechts bij één supermarkt, Warehouse Bonaire, het voordeel terugkreeg  in de vorm van gemiddeld lagere prijzen.

Gisteren overhandigde Unkobon het onderzoeksrapport aan gezaghebber Lydia Emerencia. Koopman: “Het onderzoek is in de zevende week van dit jaar gehouden. We hopen dat de supermarkten inmiddels de ABB hebben doorgerekend. Ik hoop dat zij in het rapport een aanleiding zien om alsnog goed naar de prijzen van hun assortiment te kijken.”

Unkobon hoopt ook dat de lokale overheid haar verantwoordelijkheid neemt door maatregelen te treffen tegen de supermarkten die de prijzen niet verlagen.

Door: Belkis Osepa