DEN HAAG – SP-Kamerlid Ronald van Raak wil nog altijd af van de waarborgfunctie uit het Statuut. Dat schrijft hij vrijdag 5 april op zijn blog dat tevens als opiniestuk in De Volkskrant staat. Hij vindt dat de partners in het Koninkrijk op basis van  gelijkwaardigheid met elkaar moeten samenwerken. Daarmee zou de Nederlandse regering tonen te hebben geleerd van fouten uit het verleden, aldus Van Raak.

Van Raak refereert in zijn artikel aan de spagaat waar Nederland in zit: het land is uiteindelijk verantwoordelijk voor wat er in de overzeese delen gebeurd, maar de eilanden hebben zoveel autonomie dat dit in de praktijk maar moeilijk werkt. Hij pleit daarom opnieuw – in 2010 deed hij dit ook al- voor een nieuw Statuut.

Oppositie
Volgens het SP-Kamerlid moet de Tweede Kamer momenteel de rol vervullen van oppositie voor de regeringen op Curaçao en Sint Maarten, omdat die volgens Van Raak te weinig doen. Hij doelt hierbij onder meer op de kritiek op de gang van zaken bij onder meer de corruptie-onderzoeken op Sint Maarten en Curaçao. Van Raak maakt zich verder nu al zorgen over de politieke regering die over enkele maanden op Curaçao zal aantreden.

door: Jamila Baaziz