Foto door Elisa Koek

BRIEVENGAT – Jianny Lopez is tien jaar. Hij moet zijn huiswerk maken op de grond van een donkere kamer in een krot. Hij, zijn moeder en  tweejarige broertje wachten op een fatsoenlijke woning van Fundashon Kas Popular (FKP), maar samen met hen staan er nog  9000 andere mensen op de wachtlijst voor een woning van de FKP.


Tot er een huisje voor zijn familie wordt opgeleverd zit Jianny in een kamer waarvan de ramen zijn dichtgetimmerd waardoor er bijna geen licht naar binnen kan. “Ik kan mijn huiswerk ’s avonds niet maken, want dan is er geen licht”, vertelt de jongeman. “Buiten in de zon is het te warm.”

Jianny, zijn tweejarige broertje Carlito en zijn moeder Helene slapen met z’n drieën in een kamer. In de kamer staan ook een stoel en een grote emmer. De emmer dient als tafel waaraan Jianny zijn schoolwerk kan maken. “Ik vind het belangrijk dat hij een plek heeft om te studeren”, vertelt moeder Helene. “Door goed zijn best te doen, kan hij later wel een mooi huis kopen.” Jianny knikt, maar over de vraag of hij zich kan concentreren in dit ‘huis’, moet hij even nadenken. “Niet altijd. Vooral als Carlito huilt, is het moeilijk en ’s nachts slaap ik vaak slecht daardoor. Soms ga ik buiten liggen zodat ik niet te moe ben op school.”


5000 mensen geplaatst
Helena zegt dat haar gezin nu bijna een jaar staat ingeschreven bij FKP. De wachtlijst bij FKP lijkt echter alleen maar te groeien. Dianne Luyando, Marketing en PR Manager bij FKP beaamt het probleem. “We hebben 5000 mensen geplaatst, maar er staan nu nog rond de 9000 mensen op de wachtlijst. Die wachtlijst bestaat overigens niet alleen uit de onderste sociale klasse, maar ook uit de middenklasse en mensen die een huis willen kopen. We werken met een aantal criteria, zoals het sociale aspect, de staat van de huidige woning, de grootte van het gezin en of er medische omstandigheden zijn. Degene met de hoogste prioriteit, wordt het eerst geplaats. Dit neemt niet weg dat het nog steeds veel te lang duurt.”


Geen subsidie

Luyando heeft wel ideeën om de 9000 wachtenden van een woning te voorzien. “De overheid moet bouwklare terreinen beschikbaar stellen. Dan kunnen wij gaan bouwen. Het terrein bij Wechi is al lang een discussiepunt, dit zou perfect zijn.” Helaas is er nu geen geld en is FKP al sinds eind 2011 in gesprek met de overheid over 36 miljoen die ze menen tegoed te hebben over eerdere jaren. “De huurders hebben geen subsidie gekregen van de overheid en hadden zelf niet de middelen om de gehele huur te betalen. De huur is wel in rekening gebracht dus zij zitten nu in de schulden.”

Veel van de huidige problemen zoals criminaliteit en beter onderwijs kunnen volgens Luyando beïnvloedt worden door een goede woning. “De overheid stelt prioriteiten, maar dit lijkt er geen te zijn. Ik begrijp dat er geen geld is, maar wat heb je aan onderwijs als je geen huiswerk kunt maken of geen bed hebt? Als je geen dak boven je hoofd hebt, kom je letterlijk op straat terecht met alle gevolgen van dien.”

Door: Elisa Koek