Juan David Yrausquin. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Het duurt nog minstens drie jaar voordat de raffinaderij door een lokale entiteit overgenomen kan worden. Statenlid Juan David Yrausuin (AVP), tevens voorzitter van de vaste Statencommissie van Financiën wees hier afgelopen dinsdag op tijdens de wekelijkse persconferentie van zijn fractie.Ook na sluiting blijven de raffinaderij en al haar faciliteiten, inclusief de haven van San Nicolas, drie jaar lang in handen van oliemaatschappij Valero. Dat zijn afspraken die zijn gemaakt met de Arubaanse regering. Eerdere eigenaren van de raffinaderij hadden ook een dergelijke regeling, aldus Yrausquin. “Zo’n besluit kun je nu dus niet nemen.”

Hiermee reageert Yrausquin op het voorstel van de Kamer van Koophandel (KvK) voor het in het leven roepen van een nieuwe entiteit, de San Nicolas Development Authority (SNDA) die met geld uit aandelenverkoop de raffinaderij overneemt. Doel is om deze te slopen, het terrein waar mogelijk te saneren en er duurzame economische activiteiten neer te zetten. Tijdens de onlangs gehouden bijeenkomst waarbij het voorstel werd gepresenteerd ging de KvK ook van die periode van drie jaar uit.

Bovendien zal de containerhaven van Oranjestad die nu gepland staat voor verhuizing naar Barcadera, naar de haven van San Nicolas moeten gaan. Deze hoort echter nu nog bij de raffinaderij. Het argument van de KvK voor het verplaatsten van de containerhaven naar San Nicolas is dat de haven van Barcadera te klein zou zijn om grote containerschepen aan te kunnen. Yrausquin wijst erop dat Barcadera in ieder geval aan de lokale vraag naar import via containers voldoet.

Om een knooppunt voor diensten te worden, iets wat Aruba ambieert, is geen haven nodig stelt Yrausquin. Als knooppunt voor producten zou de haven van San Nicolas nog interessant kunnen zijn, maar volgens het Statenlid is Valero daar zelf al mee bezig.

door: Ariën Rasmijn