KRALENDIJK – Bonaire heeft een ezelprobleem. Door de droogte en de schaarser wordende weidegronden trekken ezels steeds vaker naar de stad.

Ezelvangst op Bonaire - foto: Dick Drayer

Ezelvangst op Bonaire - foto: Dick Drayer

Daar is geen ruimte voor die dieren. Buiten de stad zijn ezels vaak betrokken bij auto-ongelukken of ze vernielen de tuinen van de mensen. Met de hulp van particuliere initiatieven en steun van Bonairiaanse bedrijven is er nu zicht op een oplossing: de Donkey Sanctuary.

Een reportage van Dick Drayer over de ezels op Bonaire


In 1993 hebben de Nederlandse Marina Melis en haar echtgenoot Ed Koopman op Bonaire een ezelopvang opgericht voor zieke, gewonde en verweesde ezels. Omdat de aanwas van ezels in de loop der jaren groeide heeft Marina een plan ontwikkeld om Bonaire te verlossen van zijn te grote populatie van ezels. Die is nu nog zo’n 200 tot 250 ezels groot, maar zal eind dit jaar nog maar bestaan uit 75 hengsten en geen enkel vrouwtje.

Die worden samen met hun veulens gevangen en daarna verzorgd in de Donkey Sanctuary van Marina Meles.

Door: Dick Drayer