PHILIPSBURG – De Sociaal Economische Raad adviseert de regering van Sint Maarten om de monetaire unie met Curacao zo snel mogelijk te verlaten en om in het land de Amerikaanse dollar als betaalmiddel te introduceren. Voor een zelfstandige centrale bank blijft in een dergelijke opzet dan slechts een minimal takenpakket over, schrijft de Raad in een advies dat op 28 februari bij de regering werd ingediend en vorige week donderdag in het Staatsblad openbaar werd gemaakt.

De SER waarschuwt de regering dat de verslechterende rekening-courant positie, die geheel voor rekening komt van Curaçao, kan leiden tot een crisis op de betalingsbalans. “Dit kan leiden tot een plotselinge devaluatie van de Antilliaanse gulden en inflatie voor de gehele monetaire unie.”

De SER geeft aan dat St. Maarten buiten de monetarie unie twee opties heeft:  dollariseren (de Amerikaanse dollar invoeren) of een Sint Maartense dollar introduceren. Het adviesorgaan geeft echter de voorkeur aan dollarisatie en schrijft in het advies dat dit leidt tot lagere rente en transactiekosten, vrijer kapitaalverkeer, meer investeringen terwijl dit het risico van devaluatie uitsluit.

De SER adviseert ook om een realistische datum te prikken voor uittreding uit de monetaire unie met Curacao en om permanent gebruik te maken van het College financieel toezicht (Cft), ook nadat de eerste termijn voor de toezichthouder afloopt op 31 december 2015.

Door: Hilbert Haar