PHILIPSBURG – Minister-president Sarah Wescot-Williams kondigde maandag 1 april aan dat de regering van Sint Maarten twee weken geleden contact heeft gezocht met de anti-corruptie organisatie Transparency International voor het uitvoeren van een integriteitsanalyse.


Het contact is gelegd elf dagen nadat de eerste berichten verschenen over een omkoopschandaal waarbij het onafhankelijke parlementslid Patrick Illidge en mogelijk ook justitieminister Roland Duncan zijn betrokken.

In een persbericht stelt de minister-president echter dat zij reeds vorig jaar tijdens de begrotingsbehandeling heeft aangekondigd dat een integriteitsanalyse zou worden uitgevoerd in het kader van het integriteitsprogramma van de overheid.

Later deze week worden nadere mededelingen over de samenwerking met Transparency International verwacht.
TI kreeg vorig jaar april opdracht van de in het nauw gedreven Schotte-regering om een soortgelijk integriteitsonderzoek te doen in Curaçao. Dit is nagenoeg afgerond, maar de publicatie van de resultaten vindt pas later dit jaar plaats, stelt TI op haar website.

TI doet onafhankelijk onderzoek naar de kwetsbaarheid van een land voor corruptie en doet aanbevelingen om dit aan te pakken.

Door: Hilbert Haar