Demissionair premier Daniel Hodge houdt afscheidsspeech voor oud-premier Miguel Pourier. Foto: Regering Curacao

WILLEMSTAD – Op straat hingen de vlaggen halfstok: Curaçao nam vandaag afscheid van oud-premier Miguel Pourier (74). In het WTC liepen de emoties zeer hoog op en waren er lange rijen met Curaçaoënaars die de laatste eer kwamen bewijzen aan de man die de geschiedenis ingaat als het Curaçaose boegbeeld voor integriteit.


Natasja Gibbs praat met Roland Duncan over Pourier als integer politicus en diens relatie met Wim Kok

Pourier was van 1994 tot 1998 en van 1999 tot 2002 premier namens de PAR. De eerste rijen werden daardoor, behalve door familieleden en kennissen, vooral ook gevuld met prominenten uit zijn partij, waaronder oud-premier Etienne Ys en diens opvolger Emily de Jongh Elhage. Ook de gouverneur van Curaçao en de gezaghebber van Bonaire waren aanwezig, evenals vice-premier William Marlin van Sint Maarten en premier Mike Eman van Aruba. Vanaf Sint Maarten was ook justitieminister, Roland Duncan, aanwezig.

Niet altijd makkelijk
‘Grootmeester Pourier’, zoals zowel De Jongh-Elhage als Ys over hun overleden partijgenoot en ‘inspirator’ spraken ‘was de geestelijke vader van de Antillen met een visie en droom die het in zijn politieke loopbaan niet altijd even makkelijk had gehad.’ Ook de Arubaanse premier Eman sprak zijn bewondering uit voor de manier waarop ‘Pourier ondanks de problemen waar de Antillen in zijn tijd voor stond en de tegenstand toch vocht voor het beste voor alle eilandbewoners.’

Vaderfiguur
Ook zijn dochter vertelde emotioneel hoe haar vader ‘met heel zijn hart van Curaçao en alle andere eilanden in het Nederlands Koninkrijk hield en daar niets anders dan het beste voor wilde.’ “Voordat mijn vader intensief de politiek in ging was het mijn vader, toen hij premier werd moest ik hem delen met de rest van de Antillen”, opende zij haar speech emotioneel.

Foto: Regering Curacao

Begrafenis
Pourier werd aan het einde van de middag na een heilige mis in de Kerk van ‘Birgen de Lourdes’ in Brievengat onder politiebegeleiding naar zijn laatste rustplaats gebracht in het Señoral Memorial Park te Veeris. Opvallend detail was de Nederlands Antilliaanse vlag die aan het begin van de ceremonie in het WTC over de kist van Pourier was gedrapeerd. De keuze voor deze vlag benadrukte de betrokkenheid van Pourier bij de Nederlandse Antillen en zijn geloof in het behoud van de Antillen als eilandengroep.


Door: Natasja Gibbs