KRALENDIJK – Een referendum op Bonaire over de constitutionele status staat niet op de agenda van het eilandsbestuur. Gedeputeerde Silvana Serfilia vindt dat eerst de eilandsraad zich over een mogelijk te houden referendum moet buigen. “Een referendum komt de Bonairiaanse overheid nu niet goed uit.”

Belkis Osepa in gesprek met gedeputeerde Silvana SerfiliaNu de roep om een referendum op het eiland alsmaar luider wordt, heeft Nederland onlangs de bal toegespeeld aan de lokale overheid. Volgens Nederland betreft het immers een lokale verantwoordelijkheid. Gedeputeerde Burney el Hage (UPB) heeft in de lokale media verklaard dat het bestuur geen gehoor zal geven aan de roep om een referendum naar aanleiding van de handtekeningactie die momenteel op het eiland gehouden wordt.

Ook gedeputeerde Silvana Serfilia (Frakshon Santana) ziet er nu niets in. “Een referendum zal nu de focus weghalen van het uit te voeren ontwikkelplan voor onder andere de infrastructuur, de gezondheidszorg en milieu.”

Wel vindt Serfilia dat Bonaire zich moet houden aan internationale wetten en regels voor het houden van een referendum. “Mijn persoonlijke mening is dat als het niet anders kan, de eilandsraad toch moet overwegen om het referendum te laten plaatsvinden. De bevolking moet wel bewust zijn van wat een referendum inhoudt en of de huidige overheid of een andere overheid kan voldoen aan de resultaten van een referendum, anders hoeft het niet gehouden te worden.”

Door: Belkis Osepa