PHILIPSBURG – De regering in Sint Maarten is voornemens zwaar te snijden in de budgetten voor het Openbaar Ministerie, de Landsrecherche, de Kustwacht, het Constitutionele Hof en de politie.

Minister van Justitie Roland Duncan. Foto DCOMM

Dit blijkt uit de ontwerp begroting voor 2013 die door het parlement online is gezet.

De voorstellen zijn een uitvloeisel van een opdracht van de financiële toezichthouder Cft om een eerdere versie van de ontwerpbegroting met 25 miljoen gulden terug te schroeven. Dat neemt niet weg dat, tegen de achtergrond van het Orca-onderzoek naar mogelijke corruptie door het onafhankelijke parlementslid Patrick Illidge waarbij misschien ook Justitie Minister Roland Duncan, Economische Zaken Minister Romeo Pantophlet en de leider van de politieke partij UP Theo Heyliger zijn betrokken, de bezuiningen overkomen als een poging van de regering om het justitiële apparaat vleugellam te maken.

Indien het parlement hiermee akkoord gaat, moet het OM dit jaar meer dan 42 procent inleveren en zijn werk doen met een budget van 2 miljoen Antilliaanse guldens.

Ook de Landsrecherche wordt zwaar getroffen in de voorstellen met een bezuiniging van meer dan 23 procent waardoor van het jaarbudget maar 1 miljoen gulden overblijft. De Landsrecherche is belast met het onderzoek naar het recente omkoopschandaal, maar heeft ook nog onderzoeken naar de voormalige Minister van Volksgezondheid Maria Buncamper-Molanus op zijn bureau liggen, plus onderzoeken naar fraude tijdens de verkiezingen in 2010 en naar verduistering bij het Toeristen Bureau. In deze laatste twee onderzoeken zijn mogelijk UP-leider Theo Heyliger en het onafhankelijk parlementslid Frans Richardson – voormalig Gedeputeerde van Toerisme – betrokken.

Het politiebudget wordt gekort met 2.8 miljoen tot 24.3 miljoen gulden en dat van de Kustwacht met 36 procent van 2.5 tot 1.6 miljoen gulden. Het budget van het Constitutionele Hof wordt gehalveerd tot 250,000 gulden.

De centrale commissie van het parlement komt op 8 april voor het eerst bijeen om over de begroting te praten.

Door: Hilbert Haar