Minister Plasterk tijdens zijn bezoek aan Curaçao in januari Foto: Versgeperst

WILLEMSTAD – “Er is bij mij gerede twijfel of dit achteraf gezien een verstandige subsidie was”, zegt minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) over de subsidie voor de luxe verslavingskliniek Jellinek Retreat. “Een andere aanwending van deze middelen, bijvoorbeeld ten behoeve van sociale projecten, had naar mijn inschatting waarschijnlijk een groter nut gehad voor de Curaçaose bevolking.”

De minister schrijft dit in antwoord op Kamervragen van Lea Bouwmeester en Pierre Heijnen (beiden PvdA). De belangrijkste les die Plasterk trekt uit de opnamestop van Jellinek Retreat, is dat bij het samenwerkingsbeleid het aspect van duurzaamheid nog meer aandacht moet krijgen.

Jellinek kondigde in januari een opnamestop aan. De kliniek kan de touwtjes niet meer aan elkaar knopen sinds de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen de behandelingen niet meer willen dekken. Het subsidietraject was in april 2011 definitief afgesloten, nadat het Programma Samenwerking Nederlandse Antillen (PSNA) werd stopgezet.

Kosten
Al snel na de opening van de kliniek in 2009 werden Kamervragen gesteld over de kosten van de behandelingen. De Kamer wilde weten wat er met particulier geld werd betaald en wat met overheidsgeld. De kosten waren namelijk 600 euro per dag en de PvdA vreesde dat de kliniek alleen een ontwenningsoord zou worden voor rijke Nederlanders en geen bijdrage zou leveren aan Curaçao.

Door: Leoni Leidel-Schenk