Jonge moeders aan de slag bij Mami Sa. Foto: Mami Sa

WILLEMSTAD – “Ik ben zo ontzettend blij en trots. Dit is echt een blijk van erkenning van waar we mee bezig zijn bij Mami Sa”, reageert oprichtster Marion van der Burgh op het nieuws dat haar stichting voor Curaçaose tienermoeders door is naar de finale in de categorie ‘Jeugd’ van de verkiezing voor een Kroonappel.

Van de 1.071 kandidaten uit het hele Nederlandse Koninkrijk bleven er uiteindelijk na een onderlinge stemronde zestig kandidaten over. Mami Sa is uit 102 inzendingen vanaf Curaçao de enige goede doelen stichting van het eiland die in de laatste ronde voor de strijd om een Kroonappel van Oranje terecht is gekomen.

Saba ook in de race
Opvallende regiogenoot in de finale is Saba. Namens het kleinste eiland uit het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk zit ‘The Organoponics Farm’ van Foundation Social Workplace Saba in de finale van de categorie ‘Buurt.’

Nederlandse erkenning maakt indruk
“Het vergaren van stemmen op Curaçao was een uitdaging, maar zeker te doen als je je netwerk goed inzet. De tweede ronde was nog veel spannender. Het voelt voor ons echt als een overwinning aan nu blijkt dat mensen in Nederland ook waarde hechten aan de toekomst van tienermoeders op Curaçao en ons programma daar geschikt voor vinden”, vertelt Van der Burgh.

Geld hard nodig
Behalve het bronzen beeldje, uitgereikt door de nieuwe Koning en Koningin van Nederland, krijgen de drie winnaars ook  ieder een geldbedrag van 50.000 Euro. ‘Een grote prijs, zeker als je het omrekent naar guldens’ vertelt Van der Burgh. “Wij kunnen dat geld, met de aanwijzing op de staatskas, ontzettend goed gebruiken voor het voortbestaan van Mami Sa. Als stichting zijn we namemlijk afhankelijk van subsidies van de overheid. Vorig jaar was dat al mager maar dit jaar is het geslonken naar eenderde van wat we eigenlijk nodig hebben om te kunnen bestaan. Met de aanwijzing kan het volgend jaar misschien wel helemaal niets zijn.”

De jury overtuigen
Op 18 april moeten de zestig finalisten voor een jury verschijnen en zichzelf presenteren. De jury kiest dan uiteindelijk uit elke categorie (3 in totaal) een winnaar. Van der Burgh heeft goede moed voor de laatste ronde. “Het team is laaiend enthousiast. We moeten een filmpje van twee minuten inleveren en een presentatie van vier minuten geven. Ook is er een vragenronde.” In totaal worden er op 18 april door een jury drie winnaars uitgekozen uit de categorie Jeugd, Helpende Hand en Buurt.

Door: Natasja Gibbs