WILLEMSTAD – Naar aanleiding van de ontslagaanvraag die gisteren door premier Daniel Hodge werd  ingediend, is de waarnemend Gouverneur van Curaçao vanochtend met oriëntatie gesprekken begonnen voor het vormen van een nieuw kabinet. 

De consultaties vinden vandaag en van dinsdag tot en met donderdag plaats met de Minister van Staat, de Ondervoorzitter van de Raad van Advies en de Statenvoorzitter. Verder zullen ook de leiders van alle politieke partijen van Curaçao, die op basis van de verkiezingsuitslag van 19 oktober vorig jaar één of meer zetels in de Staten hebben verworven, bij de gesprekken aanwezig zijn.

Formaliteit
Het ontslag van het takenkabinet dat Hodge gisteren bij de gouverneur indiende bestempelt hij ‘als niets meer dan een formaliteit zoals met de betrokken partijen afgesproken in het regeerakkoord.’ “In dat akkoord hebben we beloofd na drie tot zes maanden ons ontslag als takenkabinet in te dienen. We hebben de periode van drie maanden gekozen om zo de partijen ruim de tijd te geven om een politiek kabinet te vormen dat over drie maanden aan de slag kan.”

Blijvertjes
Een aantal ministers uit het demissionaire kabinet Hodge blijft mogelijk aan in de nieuwe regering, maar welke dat zijn is nog niet zeker. Onafhankelijk lid Glenn Sulvaran zei gisteren tijdens een persconferentie dat minister Jose Jardim van Financiën in ieder geval aanblijft. Verder liet Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels eerder weten dat enkele van zijn ministers ook hebben aangegeven door te willen gaan in het nieuwe kabinet dat de komende drie maanden wordt gevormd. Ook minister Steven Martina van Economie heeft wel oren naar een verlenging van zijn ambtstermijn. “Ik zou het zeker in overweging nemen als het me werd gevraagd”, laat de Fatum-directeur doorschemeren.

De drie coalitiepartijen, PAIS, PNP, PS en onafhankelijk Statenlid Sulvaran zullen de komende drie maanden onderhandelen over een nieuw te vormen kabinet, dat in juli aan de slag moet gaan.

Door: Natasja Gibbs