WILLEMSTAD – “Het ontslag van het takenkabinet Hodge is niets anders dan een formaliteit zoals afgesproken tussen de partijen bij aanvang van het takenkabinet”, dat zei interim-premier Daniel Hodge vanmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad op Curacao.

Interview met de demissionaire minister president Daniel Hodge


“In december vorig jaar werd naar aanleiding van de val van het kabinet Schotte en de daaruit voortvloeiende verkiezingen in samenspraak met de partijen PAIS, PNP, PS en onafhankelijk statenlid Glenn Sulvaran gekozen voor een zakenkabinet voor een periode van zes maanden. Volgens dat akkoord hebben we de opdracht om na drie of zes maanden ons ontslag in te dienen om zo de formateur de mogelijkheid te geven om voorbereidingen te treffen voor een politiek kabinet”, aldus Hodge die vanmiddag het ontslag van het zakenkabinet bij de gouverneur van het eiland indiende. 

Geen onenigheid
De geruchten die bij de aankondiging van het ontslag de ronde deden in de media, ‘dat onenigheid de oorzaak van het ontslag zou zijn’, worden direct door Hodge in de kiem gesmoord: “Er is geen sprake van onenigheid over enig onderwerp. Dit is puur een formaliteit waar alle betrokken partijen vanaf het beginsel van op de hoogte waren.”

Lopende zaken
“Het regeren gaat gewoon door. Er is dus geen sprake van een regeringsloos eiland. We nemen onze verantwoordelijkheid. We gaan alle belangrijke lopende zaken de aandacht blijven geven tot onze periode erop zit”, benadrukt Hodge verder. Dat de lijst met lopende zaken behoorlijk lang is en de tijd zeer beperkt erkent Hodge. “Er zijn daarom prioriteiten gesteld zoals het OB-tarief, grondbelasting, sanering van het ambtenaren-apparaat en de pensioenregeling.” Interim-minister van Volksgezondheid, Ben Whiteman, voegt daaraan toe ‘dat de ontwikkeling van het nieuwe ziekenhuis, de uitvoering en verfijning van de Basisverzekering en het herinrichten van het ministerie van Volksgezondheid ook hoog op de agenda staan.’

Door: Natasja Gibbs en Dick Drayer (audio)