ORANJESTAD – De motie van Reginald Zaandam om voor het einde van 2014 een referendum te houden over de constitutionele status is afgewezen. De coalitiepartners in de eilandsraad, Rueben Merkman (DP), Adelka Spanner (DP) en Millicent Lijfrock (onafhankelijk) hebben gisteren tegen de motie van Reginald Zaandam (UPC) gestemd. Alleen Franklyn Brown (STEP) stemde voor.Men gaat terug naar de centrale commissie om over een motie te praten die brede steun kan hebben. In het geval van deze motie was men het niet eens over het tijdpad. De mensen op het eiland zijn verbaasd over het gedrag van coalitiepartners Merkman en Lijfrock. Afgelopen zondag nog hadden ze een townhallmeeting georganiseerd om over de constitutionele status te discussiëren. Merkman verkondigde toen dat hij (samen met 600 andere mensen) de petitie voor een referendum had ondertekend.

In het staatkundige referendum van 2005 hebben de mensen van het eiland gekozen voor behoud van de Nederlandse Antillen en dat het eiland vervolgens deel uit ging maken van Nederland, zit velen nog steeds dwars. Franklyn Brown was destijds de enige politicus die om een referendum vroeg. Koos Sneek, gedeputeerde van constitutionele zaken was niet bij deze vergadering aanwezig. Hij verblijft nog in het buitenland.

Door: Annemieke Jansen