WILLEMSTAD – Van de 190 kandidaten op de Antillen voor een Kroonappel van Oranje zijn er 29 door het publiek uitgekozen als favoriete goede doelen initiatief. Deze initiatieven zijn door naar de volgende stemronde, waarbij ze op elkaar gaan stemmen.

Ter gelegenheid van de aankomende troonswisseling organiseert het Oranje Fonds de zoektocht naar de Kroonappels. Alle goede doelen initiatieven uit gemeenten en landen in het Nederlands Koninkrijk streden de afgelopen week voor de stem van het publiek. Opvallend op zowel de boven- als de benedenwindse eilanden is het aantal initiatieven ten behoeve van de jeugd. In de eerste stemronde bestond meer dan de helft van de aanmeldingen uit initiatieven voor de jeugd. In de tweede ronde is dat niet veranderd. 

De cijfers
Op Curaçao zijn er in totaal negen initiatieven van de 102 aanmeldingen uitgekozen door het publiek. Datzelfde geldt voor Aruba alleen daar had het publiek de keuze uit 43 initiatieven. En op Bonaire zijn dat er drie van de 24 geworden. 
Van Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba kwamen de minste aanmeldingen binnen. Wat niet heel verwonderlijk is gezien de kleinere populatie op die eilanden. Saba en Sint Eustatius hebben ieder twee initiatieven in de volgende ronde zitten, terwijl Sint Maarten er drie heeft.

Op de site van de Kroonappels van Oranje zijn de voordrachten te bekijken en vanaf 28 maart zijn ook de winnaars van de tweede ronde bekend.

Door: Natasja Gibbs