ORANJESTAD – Aruba en Curaçao gaan onderzoeken in hoeverre de in aanbouw zijnde nieuwe ziekenhuizen kunnen samenwerken. De Curaçaose premier Daniel Hodge gaf dit vanochtend te kennen tijdens een kort persmoment nadat hij Gouverneur Fredis Refunjol had bezocht.



Hodge was eregast tijdens de viering van de nationale feestdag Dia di Himno y Bandera. Hij zegt samenwerking, niet alleen met Nederland maar ook met andere landen binnen het Koninkrijk wel te zien zitten. De premier bevestigt dat er tijdens zijn verblijf op Aruba gesprekken zijn geweest tussen hem, premier Mike Eman en minister Richard Visser van Volksgezondheid en Sport over mogelijke vergaande samenwerking tussen de nieuwe ziekenhuizen op beide eilanden.

Zo zou het ene ziekenhuis zich kunnen bekwamen in de behandeling van een aantal ziektes terwijl de andere zich weer in andere kwalen specialiseert. Op die manier hoeven patiënten op beide eilanden, maar ook uit die uit Bonaire dat qua aantal inwoners te klein is voor een groot ziekenhuis, niet naar andere plaatsen in de regio worden gestuurd voor behandeling, aldus Hodge.

Nu is het nog zo dat onder meer hartpatiënten voor behandeling worden gestuurd naar onder meer Colombia. Andere onderwerpen, zoals bijvoorbeeld het vergemakkelijken van reisverkeer tussen de eilanden aan de hand van onder meer een speciale reispas en pre-clearance, zijn – nog – niet besproken tussen de premiers van beide eilanden, aldus Hodge

Door: Ariën Rasmijn