UP-fractie. Van uiterst links: Jules James, Johan Leonard, Dr. Ruth Douglass, Drs.Gracita Arrindell en interim fractieleider Sylvia Meyers. Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Het onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge en Justitie Minister Roland Duncan zouden er goed aan doen hun functies tijdelijk neer te leggen tot er meer klaarheid is in het onderzoek naar het Bada Bing omkoopschandaal waar Illidge rechtstreeks bij is betrokken en waarin de naamvan Duncan is genoemd. De vijf leden van de oppositie Partij UP (Verenigde Volkspartij) verklaarden dit maandag tijdens een persconferentie in het parlementsgebouw in Philipsburg.


De UP-fractie speelt met de gedachte minister president Sarah Wescot-Williams naar het parlement te roepen om tekst en uitleg te geven, maar een beslissing hierover is nog niet genomen.

Interim fractieleider Sylvia Meyers weigerde antwoord te geven op vragen over de mogelijke betrokkenheid van partijleider Theo Heyliger bij het omkoopschandaal. “Niemand van ons is in de positie om onze partijleider te verdedigen,” zei Meyers.”Die vraag gaan we niet beantwoorden.”
De fractie heeft wel met Heyliger gesproken die inmiddels uit Miami naar St.Maarten is teruggekeerd. Hij heeft echter nog geen commentaar geleverd.

Bada Bing eigenaar Jaap van den Heuvel heeft eerder in een interview met de Engelstalige krant Today gezegd dat hij de video opname waarop te zien is hoe hij $15,000 aan Illidge betaalt, heeft gemaakt op Heyliger’s verzoek.

“Als olifanten vechten wordt het gras vertrapt,” zei fractielid Gracita Arrindell, ter verduidelijking toevoegend dat het gras staat voor de bevolking. Met een verwijzing naar artikel 56 van de grondwet waarin de eed staat die parlementariërs afleggen bij het aanvaarden van hun zetel zei Arrindell: “Dit is waar parlementariërs voor horen te staan. Het gaat niet alleen om de letter, maar ook om de geest van de wet. We moeten ons ver houden van alles wat ook maar lijkt op het overtreden van de wet.”

Fractiegenoot Dr. Ruth Douglass vindt dat het tijd is om de screening-wet voor politici te herzien en om een gedragscode voor parlementsleden op te stellen.

Johan Leonard, een voormalig politievoorlichter, gooide nog wat olie op het vuur door te melden dat “hoge regeringsfunctionarissen” smeergeld hebben aangenomen voor bouw projecten in de haven, het nog te bouwen justitie park van $100 miljoen, en de aankoop van een $7 miljoen kostend gebouw voor het Bureau Telecommunicatie en Post in Philipsburg.

De UP-fractie wil ook duidelijkheid over de banden van Justitie Minister Duncan met Hypnotic Hotel en Entertainment, een bedrijf dat het management verzorgt van het Seaman’s Club bordeel. Twee van Duncan’s bedrijven staan geregistreerd bij de Kamer van Koophandel als bestuurder van Hypnotic.

Gracita Arrindell zet in dit verband vraagtekens bij het verloop van de screening van de minister, aangezien de wet voorschrijft dat ministers alle zakelijke belangen melden aan de minister president binnen dertig dagen na hun ambtsaanvaarding.

Door: Hilbert Haar