PHILIPSBURG – Justitieminister Roland Duncan is vrijdag 15 maart in Philipsburg meer dan vier-en-een-half uur verhoord als getuige in het corruptie-onderzoek waarbij onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge is betrokken.


Het verhoor werd uitgevoerd door het hoofd van de landsrecherche Ademar Doran, hoofdofficier van justitie Hans Mos en een senior detective. Het hoofd van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND), Udo Aron, werd ook als getuige gehoord.

Het Openbaar Ministerie verklaarde in een kort persbericht dat de verhoren focusten op de videobeelden van een ontmoeting tussen Illidge en de eigenaar van stripclub Bada Bing, Jaap van den Heuvel. Op deze beelden is te zien hoe Van den Heuvel aan Illidge $15,000 betaalt. Volgens de Bada Bing-eigenaar betreft dit een terugbetaling voor een lening.

Duncan en Aron werden als getuigen gehoord omdat hun namen worden genoemd in de video-opname. Van den Heuvel heeft verklaard dat hij de video heeft gemaakt in opdracht van Theo Heyliger, de leider van de oppositiepartij UP, die sinds april vorig jaar werkloos thuis zit na de val van het eerste kabinet Wescot-Williams waarin hij minister van openbare werken was.

Het OM gaat in de komende dagen nog meer getuigen horen. Verder richt het onderzoek zich op documenten en computers die vorige week in beslag genomen zijn bij huiszoekingen op het adres van Illidge, in het kantoor van de IND en in het parlementsgebouw.

Het OM zei dat zowel minister Duncan als IND-directeur Aron volledig meewerkten tijdens hun verhoren.

Door: Hilbert Haar