WILLEMSTAD – Een eenenvijftigjarige man werd dinsdag veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens seks met een meisje van veertien. Relaties tussen mannen en minderjarige meisje schijnen regelmatig voor te komen op Curaçao, maar volgens Anna, begeleider bij Kas Bruder Pius komen de meeste mannen ermee weg zodra het meisje boven de veertien jaar is.

Kas Bruder Pius (foto door Elisa Koek)

Kas Bruder Pius is een tehuis waar zwangere meisjes onder de achttien jaar worden opgevangen. Het komt vaker voor dat meisjes in het huis zwanger zijn van een man die hun vader of zelfs hun opa had kunnen zijn. “Meestal is de familie op de hoogte van de relatie”, vertelt Anna. Ze zit al meer dan vijfentwintig jaar in het vak en begeleidt tienermeisjes die zwanger zijn of seksueel misbruikt. “De meisjes komen thuis met een splinternieuwe Blackberry terwijl het gezin amper geld heeft om te eten. Ook betalen de mannen rekeningen, kopen kleding voor het meisje of brengen haar ergens heen. Deze gezinnen zijn arm en grijpen alle hulp aan.”

Misbruik van meisjes
De verdediging van de vijftiger die dinsdag werd veroordeeld, luidde dat het meisje zelf aanleiding had gegeven voor de seks. Anna kan zich totaal niet voorstellen dat de dit de waarheid is. “De meisjes die ik heb gezien zijn lief en bang, maar totaal niet hitsig. Sommige mannen hebben voelsprieten voor kwetsbare meisjes en maken misbruik van hen. Wanneer een meisje zwanger wordt, gaat de man eigenlijk altijd de gevangenis in. Tenzij ze ouder is dan veertien jaar. Daar lijkt de grens te liggen en vindt men dat het meisje het zelf heeft gewild.”

Hij zorgt voor me
De vijftienjarige scholier Rachira heeft een relatie met een man van achtenzestig. De man betaalt materiaal voor school en geeft haar soms geld mee naar huis, zo tussen de vijf en tien gulden. Ze realiseert zich dat de relatie niet normaal is, maar wil er toch niet mee stoppen. “Het draait niet alleen om de seks. We doen ook leuke dingen die ik normaal nooit zou kunnen doen. Ik voel me niet misbruikt, maar als ik seks heb met jongens van mijn eigen leeftijd, voelt dat wel anders. Mijn moeder weet dat ik hem zie, maar vindt het niet erg. Zo lang hij voor me kan zorgen, vindt ze het best. Jongens van mijn leeftijd zijn soms slecht bezig en kunnen nog niet voor me zorgen. Mijn vriend kan dat wel.”

Goed betalen
”De achttienjarige Lysandra heeft vanaf haar dertiende anderhalf jaar een relatie gehad met een man van dertig jaar ouder. “Ik heb nu wel spijt van de relatie, want ik voel me niet meer fijn bij mannen. Als mijn vriendinnen over seks praten, klap ik dicht. Mijn moeder wist ervan en keurde het niet goed, maar nam wel geld van hem aan. Soms werd ze boos op me, omdat ze vond dat ik mezelf verkocht. ‘Als je het dan doet, moet hij je ook goed betalen’, zei ze dan.”

Om privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd.

Door: Elisa Koek