Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma heeft in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren en D66 gesteld dat er een einde is gekomen aan de erbarmelijke omstandigheden waaronder tussen de 60 en 70 ezels op St. Eustatius worden gehouden. GreenFound Foundation, die zich het lot van de verwaarloosde dieren heeft aangetrokken, denkt daar echter heel anders over.

Bekijk hier de video van Laurens Duiveman


Drie personen op Statia en in Nederland hebben aangifte gedaan van dierenmishandeling door het eilandsbestuur en het hoofd van de afdeling Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De overlast die veroorzaakt wordt door loslopende dieren, naast ezels ook koeien en geiten, is de overheid al jaren een doorn in het oog. Vorig jaar kwam het eilandsbestuur in actie, en werd het merendeel van de loslopende ezels gevangen, gecastreerd en ingesloten op een terrein nabij een openbare school.

Volgens staatsecretaris Dijksma zorgde de uitzonderlijke periode van droogte voor een tijdelijk tekort aan voedsel, maar dit tekort zou inmiddels zijn verholpen. GreenFound woordvoerder Laurens Duiveman zegt echter dat de situatie nog lang niet in orde is. De ezels in kwestie zijn weliswaar overgebracht naar een groter terrein nabij het slachthuis, maar ook daar is onvoldoende gras en kunnen de dieren niet schuilen voor de brandende zon. “De staatssecretaris heeft geen contact met GreenFound opgenomen en haar antwoorden gebaseerd op informatie van Gedeputeerde Carlyle Tearr en Gouverneur Gerald Berkel,” stelt Duiveman, die als getuige is gehoord in de dierenmishandelingskwestie.

Volgens hem waren sommige ezels, waaronder een anderhalf jaar oud veulen, zo zeer verzwakt door gebrek aan voedsel en water, dat ze niet meer op eigen kracht op hun poten konden staan. “Acht dagen achtereen heb ik een veulen, die ik inmiddels Joey had gedoopt, op zijn poten gezet, omdat hij dit zelf niet meer kon. Nadat ik acht dagen op rij naar hem gezocht had in de “pen des doods” heb ik hem samen met mijn vrouw over het hek getild. Hij was vel over been. Ik heb hem in onze tuin gezet. Zes keer heb ik het zelfde gedaan met andere ezels samen met GreenFound vrijwilliger Kay Boyd. Verschillende van deze dieren leven nog steeds,” zegt Duiveman.

Hij weet niet of de aangiften ook tot vervolging en inbeslagname van de dieren zullen leiden, omdat dankzij de inzet van vrijwilligers de conditie van de ezels inmiddels aanzienlijk is verbeterd. “Wij voorzien ze dagelijks twee keer van extra voedsel, en van meer dan alleen maar gras. In de laatste twee weken is er geen ezel meer gestorven, wat betekent dat er ook geen reden meer is om de dieren in beslag te nemen,” zegt Duiveman.

De gevangen ezels worden officieel overheidseigendom als de eigenaar ze niet na een bepaalde periode komt opeisen. Koeien gaan op een gegeven moment naar de slacht, maar er is geen vraag naar ezelvlees. De overheid ziet niets in de oprichting van een “donkey sanctuary,” zoals in Bonaire en Aruba. GreenFound heeft een online petitie gestart om tot de oprichting van een gelijksoortige ezelopvang in Statia te komen.

Door: John van Kerkhof