Door de explosie bij Asfalt Lake Recovery om 16.20 uur zijn een dode en vier gewonden gevallen, waarvan een zwaargewond. Het zwaargewonde slachtoffer wordt waarschijnlijk vanavond overgebracht naar Colombia voor behandeling van zijn brandwonden. Een gewonde is naar huis, twee liggen in het ziekenhuis voor observatie. Dat maakte premier Daniel Hodge vanavond bekend tijdens een speciaal ingelastte persconferentie bij Fort Amsterdam.


De premier werd bijgestaan door minister Sherwin Josepha (Sociale Zaken), Hoofd politiekorps Marlon Wernet, brandweercommandant Elvis Regina en de officier van Justitie Giselle Veen-Jonkhout van het Openbaar Ministerie (OM).

Premier Hodge houdt persconferentie over explosie - Foto: Leoni Leidel- Schenk

De familieleden van de slachtoffers zijn volgens Hodge ingelicht maar de identiteit werd nog niet bekendgemaakt tijdens de persconferentie. De politie, brandweer en Openbaar Ministerie (OM) zijn nog druk bezig met het technische onderzoek naar de oorzaak van de explosie. “Het OM is een feitenonderzoek gestart en heeft het lichaam van het overleden slachtoffer in beslag genomen. De autopsie staat voor morgenochtend gepland”, zei Veen-Jonkhout.

Volgens onbevestigde berichten was een van de medewerkers aan lassen aan een pijpleiding waar diesel inzat, waarna er een explosie volgde. De autoriteiten kunnen daar nog geen uitspraken over doen. Wernet vraagt de gemeenschap om niet te komen kijken bij het Asfaltmeer zodat het onderzoek niet verstoord wordt. Het gebied rondom het Asfaltmeer is afgesloten tijdens het onderzoek.

De brand die volgde na de explosie was groot en het heeft de brandweer tot even na 19.00 uur gekost om de brand onder controle te krijgen, zo lichtte Regina toe. Morgen wordt ook een kaart gebracht of de flinke rookontwikkeling als gevolg van de brand schadelijk is. De autoriteiten hebben slachtofferhulp ingeschakeld voor de slachtoffers, familieleden en getuigen van de explosie. Hodge, Josepha, brandweer, politie en OM spraken hun medeleven uit voor de slachtoffers en hun familieleden.

Door: Leoni Leidel-Schenk