WILLEMSTAD – De Beneden en Bovenwindse eilanden in het Nederlands Koninkrijk hebben gezamenlijk 190 kandidaten in de race voor een Kroonappel van het Oranje Fonds. Het grootste deel van de aanmeldingen komt van initiatieven voor de jeugd. Vanaf morgen gaat het online stemmen voor het publiek van start.

Ter gelegenheid van de aankomende troonswisseling organiseert het Oranje Fonds de zoektocht naar de Kroonappels. Alle goede doelen initiatieven in de gemeenten en landen in het Nederlands Koninkrijk konden zich tot 8 maart aanmelden om aan de verkiezing mee te doen. 

Aantal kandidaten per eiland
In totaal zijn er drie categorieën waarin de kandidaten zich konden aanmelden: Jeugd, Buurt en Helpende Hand. De meeste aanmeldingen vanaf de Antillen zitten in de categorie ‘Jeugd’: in totaal 101. In de categorie ‘Helpende Hand’ zijn vanaf de Antillen 63 aanmeldingen binnengekomen en in de categorie ‘Buurt’ zijn dat er 26. De meeste kandidaten voor een Kroonappel (102) komen vanaf Curaçao, daarop volgend Aruba met 43 en Bonaire met 24 kandidaten. Op de Bovenwindse eilanden heeft Sint Maarten 17 kandidaten in de race en Sint Eustatius en Saba ieder twee.

De verkiezing
Behalve het bronzen beeldje, uitgereikt door de nieuwe Koning en Koningin van Nederland, krijgen de drie winnaars ook  ieder een geldbedrag van 50.000 Euro. vanaf morgen kan het publiek tot 17 maart online stemmen op hun favoriete initiatief. Op woensdag 20 maart worden de gemeentelijke winnaars per categorie bekend gemaakt. Vervolgens worden deze winnaars in regio’s verdeeld (20 in totaal) en moeten de kandidaten elkaar beoordelen.

Op donderdag 18 april komen alle regionale winnaars bij elkaar. In een spannende strijd met een deskundige jury komt er uiteindelijk één winnaar per categorie uit de bus. Die worden ook meteen bekend gemaakt. Zij winnen een Appeltje van Oranje én 50.000 Euro.

Door: Natasja Gibbs