DEN HAAG – Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties is blij dat het Openbaar Ministerie van Sint Maarten in actie is gekomen om het omkoopschandaal rond Illidge te onderzoeken. Plasterk: “Ik ben blij dat het Openbaar Ministerie dit serieus opneemt. Het is goed te zien dat de instanties die er voor zijn dit uitzoeken.”

Plasterk nam eind vorige week naar aanleiding van dit nieuws direct contact op met premier Sarah Wescot-Williams. Hij durft niet te beweren of de ondernomen actie voortvloeit uit het gesprek. Maar zegt hij: “We spreken elkaar regelmatig. Het is goed om bij dit soort ernstige zaken goed contact te hebben.”

Aan de Tweede Kamer laat Plasterk in reactie op Kamervragen van VVD, SP en PvdA weten dat Nederland niet van plan is in te grijpen op Sint Maarten via de Waarborgfunctie. Deze  regeling in het Statuut ‘komt aan de orde wanneer in het desbetreffende land structureel geen redres mogelijk blijkt te zijn van een ontoelaatbare toestand ten aanzien van de handhaving van de mensenrechten, de rechtszekerheid of de deugdelijkheid van bestuur’.

Minister Plasterk over het omkoopschandaal (bijdrage: Jamila Baaziz)

door: Jamila Baaziz